Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Pravilnom gnojidbom lubenice do visokih i zdravih prinosa

Pravilnom gnojidbom lubenice do visokih i zdravih prinosa

Uzgaja se na otvorenom, u zaštićenim prostorima i kombinirano. U zaštićenom prostoru mediteranskog dijela zemlje najisplatljiviji je rano proljetni uzgoj, odmah nakon zimsko-proljetne salate, dok proizvodnja na kontinentu ovisi o sunčanim razdobljima. 

Duboko poorano tlo i puno vode ključan faktor za razvoj 

Tlo za uzgoj lubenica mora biti rahlo, dobre strukture, duboko poorano u jesen, na ocjeditom terenu. Idealna su aluvijalna naplavna i glinasto pjeskovita tla. Hladno, zbijeno, vlažno tlo nije dobro za proizvodnju ove kulture. Njezin je korijen dug, ponekad i više od 2 m, no u sloju 40-50 cm od površine je najveća masa. Za rast i plodonošenje kiselost tla treba biti pH 5,0 – 5,5.  Minimalna temperatura za klijanje sjemena je oko 15 °C, a optimalna oko 30 °C. Ako temperature tijekom uzgoja padnu ispod 10 °C, biljka  počinje žutjeti i vrlo teško se oporavlja čak i ako su kasnije temperature povoljne.  Što se tiče opskrbe vodom, mora je imati dovoljno, pogotovo u fazama razvoja vriježa, u cvatnji i zametanju plodova. Za rast i razvoj lubenice potrebno je 300-400 m3 vode/ha, što ovisi o vremenu (suša ili ne). 

Tlo za uzgoj treba imati najmanje 2,5 % humusa 

Tlo za uzgoj treba imati najmanje 2,5 % humusa. Neposredno prije sjetve ili sadnje, potrebno je gornji sloj zemlje usitniti u manje grudice pomoću vrtne freze. Rahli sloj sačinjen od sitnih grudica zadržava vlagu u tlu, daje posađenim biljkama oslonac te pogoduje dobrom razvoju korijenja i zdrav rast. Kako bi poboljšali rast, spriječili gušenje korovom te omogućili da u vrijeme sjetve i ubiranja plodova zemlja dobije dovoljno vlage, tlo je potrebno redovito rahliti. 

Osnovna gnojidba humificiranim stajskim gnojem  

Svatko tko se bavi uzgojem ove kulture zna da se osim vode treba osigurati kvalitetna i pravilna gnojidba. Lubenice se prije i za vrijeme sadnje moraju gnojiti stajskim gnojem koji mora biti humificiran, tj. dobro zreo jer bi inače klica biljke mogla izgorjeti. Gnoj se stavlja u kućice u koje se sije sjeme i to 2 kg po kućici, na njeno dno, na što se onda nanosi tanki sloj zemlje.  Uz stajski potrebno je unijeti i 400-500 kg mineralnog gnojiva NPK u omjeru 1:2:1. Fosfor je vrlo značajan za dobar prinos. Prihrana lubenice vrši se 10 dana od presađivanja do 50 % težine prva dva ploda.  Važno je pratiti razvoj biljke te u vrijeme stvaranja vriježa (grana, loze), treba prihraniti s KAN-om 150-170 kg/ha u dva ponavljanja. Prihrana se izvodi prije navodnjavanja, a treba paziti da gnojivo ne padne na list kako ne bi došlo do paleži. 

 

Izvor: agroklub.com

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

 

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja