Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Pravilnim njegovanjem ljetnog cvijeća do obilne cvatnje

Pravilnim njegovanjem ljetnog cvijeća do obilne cvatnje

Također morate odlučiti hoćete li saditi niske biljke, visoke ili pak one viseće. Puzavicama i penjačicama je važno osigurati potporanj odnosno armaturu po kojoj će se penjati kako ne bi došlo do njihovog lomljenja.

Zalijevajte ih odstajalom vodom

Ne zahtijevaju sve biljke istu količinu vlage, zato potreba za zalijevanjem ovisi o biljnoj vrsti, ali i o položaju teglica ili sandučića. Naravno, što je više biljaka u posudi, one brže crpe vodu, a zemlja na sunčanim i vjetrovitim položajima brže se suši pa će u tim slučajevima trebati i češće zalijevati. Važno je koristiti odstajalu, a nikako hladnu vodu direktno iz vodovoda. Najbolje je biljke zalijevati navečer jer će se površina listova osušiti i ono neće biti podložno propadanju i pojavi truleži. Ako ne možemo biljke zaliti tijekom večeri, onda je bolje obaviti jutarnje zalijevanje. Izbjegavajte to činiti sredinom dana jer može imati negativan efekt. Kada tijekom vrućeg dana zalijemo biljke s hladnom vodom one doživljavaju stres što može dovesti do odbacivanja cvjetova, pupova i listova. 

Prihranjujte biljke s gnojivom bogatim fosforom

Biljke u vrtu rastu u živom tlu punom hranjivih tvari, a biljkama u lončanicama je na raspolaganju samo ono što im mi damo. Stoga ih redovno prihranjujte, a one će vas nagraditi obilnom cvatnjom. Žućkasti listovi najčešće su prvi znak manjka nutrijenata u tlu, što nije veliki problem ako reagiramo i povremeno prihranjujemo biljke. Ipak, treba uzeti u obzir i jednu stvar – ako ih pretjerano gnojite dušikom, one će dati obilje listova na račun cvjetova. Stoga koristite tekuće gnojivo bogato fosforom koji pozitivno djeluje na cvatnju. Ovisno o biljnoj vrsti ovo gnojivo se dodaje svakih 8 do 10 dana, a nekad i rjeđe. Vodite računa da je zemlja odnosno supstrat vlažan, a preporučuje se gnojiti neposredno nakon zalijevanja.

Režite ocvale cvjetove i uvenule listove

Čišćenje uvenulih listova i ocvalih cvjetova najvažnija je redovita mjera njegovanja, nakon zalijevanja i prihranjivanja. Važno ih je ukloniti jer će uvenuli dijelovi početi truliti i pljesniviti, a to povećava i šanse za mogućnost stvaranja gljivičnih bolesti. Uklanjanjem ocvalih se potiče stvaranje novih cvjetnih pupoljaka i omogućava biljci kontinuirana cvatnja. Prilikom čišćenja možete i podrezati predugačke izdanke ili ispraviti biljku potpornim štapovima. Čistite biljke i od prašine, paučine i štetnika.

Zaštita bilja tijekom ljeta

Važno je pratiti i pojavu bolesti i štetnika te reagirati u pravo vrijeme. Vrlo česta je pojava raznih oboljenja poput hrđe, truleži i plijesni te štetnika. Čim primijetite prve simptome promjene boje na lišću ili cvjetovima, uklonite ih. Za zaštitu se mogu koristiti razni prirodni preparati na bazi češnjaka, pepela, buhača i ulja.

 

Izvor: agroklub.com

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja