
Potpuno drugačiji užitak: Tart od crvene naranče
Divne narančasto crvene šare crvenih naranča ovom će desertu dati neki posve novi šarm. Karamelizirani šećer, fina hrskava korica i lagani okusi vanilije na sjajan će način zaokružiti slasnu sezonsku slasticu. Kod pripreme prhkog tijesta važno je da ga ne izradite previše, a zatim mu date dovoljno vremena kako bi se odmorilo.
Na taj ćete način postići divnu prhkost i još ljepšu hrskavu koricu. Također, premazivanje mješavinom jaja i slatkog vrhnja nije nužno, ali će vašem desertu dati lijepe zlatne nijanse te ga učiniti još primamljivijim.
Potrebno vam je:
– 100 g maslaca
– 150 g brašna
– 70 g smeđeg šećera
– 4 žlice hladne vode
– 5 crvenih naranča
– 1 jaje
– 2 žlice slatkog vrhnja
– 1 paketić vanilin šećera ili žličica ekstrakta od vanilije
– Prstohvat soli
Priprema:
1. Od maslaca, brašna, hladne vode i prstohvata soli zamijesite tijesto. Radite brzo kako ne bi postalo previše gnjecavo pa ga umotajte u prozirnu foliju i spremite u hladnjak na barem pola sata.
2. Za to vrijeme ogulite crvene naranče i očistite ih od bijelih dijelova najbolje što možete.
3. Narežite ih na kolutiće. Stavite ih na toplu tavu, pospite s malo smeđeg šećera i vanilin šećerom ili tek kasnije, kada naranče maknete s vatre, dodajte ekstrakt vanilije. Pustite da se šećer karamelizira.
4. Kada se tijesto odmorilo, razvaljajte ga i prebacite na papir za pečenje.
5. Na njemu rasporedite naranče i umak koji ste dobili kuhanjem sa šećerom.
6. Rub ostavite čist pa ga zavrnite prema punjenju i preklopite mali dio naranča koji dodiruju rub.
7. Pomiješajte jaje i slatko vrhnje i njime premažite rub.
8. Pospite ostatkom šećera i pecite oko pola sata na 180 stupnjeva.
U slast!
Izvor:gastro hr