Naslovna  /  Fina papica   /  Potpuno drugačiji užitak: Tart od crvene naranče

Potpuno drugačiji užitak: Tart od crvene naranče

Divne narančasto crvene šare crvenih naranča ovom će desertu dati neki posve novi šarm. Karamelizirani šećer, fina hrskava korica i lagani okusi vanilije na sjajan će način zaokružiti slasnu sezonsku slasticu. Kod pripreme prhkog tijesta važno je da ga ne izradite previše, a zatim mu date dovoljno vremena kako bi se odmorilo.

Na taj ćete način postići divnu prhkost i još ljepšu hrskavu koricu. Također, premazivanje mješavinom jaja i slatkog vrhnja nije nužno, ali će vašem desertu dati lijepe zlatne nijanse te ga učiniti još primamljivijim.

Potrebno vam je:

– 100 g maslaca

– 150 g brašna

– 70 g smeđeg šećera

– 4 žlice hladne vode

– 5 crvenih naranča

– 1 jaje

– 2 žlice slatkog vrhnja

– 1 paketić vanilin šećera ili žličica ekstrakta od vanilije

– Prstohvat soli

Priprema:

1. Od maslaca, brašna, hladne vode i prstohvata soli zamijesite tijesto. Radite brzo kako ne bi postalo previše gnjecavo pa ga umotajte u prozirnu foliju i spremite u hladnjak na barem pola sata.

2. Za to vrijeme ogulite crvene naranče i očistite ih od bijelih dijelova najbolje što možete.

3. Narežite ih na kolutiće. Stavite ih na toplu tavu, pospite s malo smeđeg šećera i vanilin šećerom ili tek kasnije, kada naranče maknete s vatre, dodajte ekstrakt vanilije. Pustite da se šećer karamelizira.

4. Kada se tijesto odmorilo, razvaljajte ga i prebacite na papir za pečenje.

5. Na njemu rasporedite naranče i umak koji ste dobili kuhanjem sa šećerom.

6. Rub ostavite čist pa ga zavrnite prema punjenju i preklopite mali dio naranča koji dodiruju rub.

7. Pomiješajte jaje i slatko vrhnje i njime premažite rub.

8. Pospite ostatkom šećera i pecite oko pola sata na 180 stupnjeva.

U slast!

Izvor:gastro hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja