Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Poticanje zdravih prehrambenih navika od najmlađe dobi

Poticanje zdravih prehrambenih navika od najmlađe dobi

Piramida zdrave prehrane koja prikazuje vrste, ali i količine namirnica koje sačinjavaju zdravu, uravnoteženu prehranu navodi sljedeće namirnice: ugljikohidrati, mliječni proizvodi, bjelančevine, voće, povrće i ostalo.

U ugljikohidrate ubrajamo kruh, krumpir, žitne pahuljice, rižu i tjestenine, a izvor su složenih ugljikohidrata, vlakana, vitamina i nekih minerala.

Mliječni proizvodi su mlijeko, jogurt, sir i slično, a izvor su bjelančevina, vitamina i minerala.

Pod bjelančevine ubrajamo meso, ribu, perad, jaja, mahunarke, sjemenke i orašaste plodove, a izvor su bjelančevina vitamina i minerala.

Voće i povrće bogat je izvor vlakana, vitamina i minerala.

Ostalo kao što su masnoće, ulja i slatkiši, sadržava niske hranjive vrijednosti.
Nijedna od ovih skupina ne sadrži sve najvažnije hranjive sastoje koji su potrebni da tijelo bude zdravo i da učinkovito funkcionira. Iz tog razloga je raznovrsna prehrana vrlo bitna.

Da bi djeca stjecala dobre prehrambene navike treba im primjer i zato odvojite vrijeme za obroke, čak i ako je riječ o samo 15 minuta za sendvič i voće. Odložite knjigu, ugasite računalo i televizor, sjednite za stol i uživajte u jelu.

Ne morate inzistirati na starom pravilu da dijete “počisti tanjur”. Dozvolite mu da prestane jesti kada je sito.

Sklonost prema nekim namirnicama stječe se od malih nogu, zato je bitno nuditi raznoliku hranu. Tko kaže da djeca vole samo pizzu, hamburger i hrenovke? Dopustite im da kušaju nove stvari i možda vas iznenade spremnošću za eksperimentiranjem.

Djeci je puno zanimljivije jesti kada je tanjur šaren, ukrašen i zanimljivo aranžiran. Hrana ne mora čak biti ni poslužena na tanjuru, napravite voćne ili povrtne ražnjiće – bit će oduševljeni. Tako će pojesti čak i ono s čim se inače borite. Dajte si truda i pustite mašti na volju, isplatit će se.
Nemojte koristiti hranu kao nagradu. Dijete bi moglo krivo percipirati hranu što mu može biti smetnja kasnije u životu. Možete smisliti puno bolji sustav nagrađivanja kada dijete nešto postigne ili učini dobro. Npr. skupljanje zvjezdica, a kada ih skupi 10 odvedite ga u ZOO ili počastite novom slikovnicom.

I zapamtite, roditelji nadziru nabavu. Vi odlučujete koje ćete namirnice kupiti i što će se naći na vašem stolu, a djeca potom mogu odlučiti što će od toga pojesti.

VAŽNO!

Važno je napomenuti, da se piramida prehrane ne odnosi na djecu mlađu od dvije godine, jer oni imaju visoke energetske potrebe u odnosu na svoju veličinu. Tako da se djecu između druge i pete godine postupno uvodi u prehranu s preporučenim vrijednostima.

Izvor: Klinfo

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja