Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Posjekotine i masnice: kako tretirati najčešće dječje ozljede?

Posjekotine i masnice: kako tretirati najčešće dječje ozljede?

Srećom, većina takvih povreda ne zahtijeva intervenciju liječnika, no mnogi roditelji koji se po prvi puta susreću s manjim ozljedama kod djece često su u nedoumici što učiniti. Je li bolje ranu ne prekrivati i ostaviti na zraku da se brže posuši, ili je pak poželjnije istu zaviti kako ne bi došla u dodir s nečistoćama? Prolaze li masnice brže ako se tretiraju hladnim oblozima (što se manjoj djeci često ne sviđa)? Kada je potrebno otići liječniku?

Iako su mala djeca veoma otporna na takve vrste ozljeda i šanse za komplikacije su male, važno je ranu tretirati na pravilan način. Pravilno tretiranje ubrzati će proces zacjeljivanja.

Posjekotine

Manje posjekotine veoma su česte kod djece od trenutka kad prohodaju. Iako se kod djeteta (a često i roditelja) javlja strah kada ugledaju krv, većinu rana možete tretirati kod kuće, bez profesionalne pomoći.

Za početak operite ruke kako biste spriječili da bakterije dođu u dodir s ranom. Kod manjih ogrebotina krvarenje prestaje samo od sebe nakon nekoliko minuta, te je potrebno tek obrisati područje oko same rane. Ako je krvarenje ipak nešto obilnije, poželjno je sterilnom gazom pritisnuti ranu dok krvarenje ne stane. Nakon što ste se uvjerili da je krvarenje stalo, ranu je potrebno očistiti. To ćete najlakše učiniti ako ju ispirete čistom vodom otprilike jednu minutu – voda će ukloniti moguća strana tijela iz rane. Potom neutralnim sapunom možete oprati područje oko same rane (paziti da sapunica ne dođe u direktan kontakt s ranom).

Nakon što se uvjerite da je rana čista, možete ju zaviti. Kod površinskih ogrebotina ovaj korak nije potrebno činiti – manje ogrebotine najbrže će zacijeliti na zraku. Ako procijenite da je riječ o nešto dubljoj rani, položite na nju komad sterilne gaze te zamotajte zavojem (ne prečvrsto). Zavoj je potom potrebno mijenjati jednom dnevno, ili po potrebi (ako se tijekom igre uprlja). Nakon nekoliko dana, kada primijetite da se rana počela stezati, najbolje je zavoj u potpunosti maknuti. Izloženost zraku potaknuti će stvaranje kraste, koju potom jednom dnevno možete mazati neutralnom dječjom kremom kako ne bi došlo do pucanja.

Kada posjetiti liječnika?

Liječnika je poželjno posjetiti ako krvarenje nije stalo nakon 10 minuta pritiska, kao i ako je ozljeda u blizini osjetljivog područja, primjerice oka. Ako vidite da se u rani nalazi strano tijelo, nemojte ga pokušavati sami izvaditi – za to će liječnik koristiti sterilne instrumente kako ne bi došlo do infekcije. Ako je do ozljede došlo kontaktom s komadom starog željeza ili se pak radi o ugrizu, također se preporučuje posjetiti liječnika.

Masnice

Masnice su također neizbježne posljedice gotovo svake dječje igre. Ako ste bili prisutni u trenutku djetetova udarca o tvrdu površinu, lako ćete procijeniti je li udarac dovoljno jak za njihovo nastajanje. Ako je, poželjno je na mjesto udarca što prije staviti hladan oblog koji će spriječiti stvaranje masnice. Oblog bi trebalo držati 15 – 20 minuta, u nekoliko navrata tijekom prva 24 sata od udarca. Često je dovoljan tek oblog hladne vode, no ako se odlučite za led, pobrinite se da nije u izravnom kontaktu s djetetovom kožom. Komade leda najbolje je zamotati u čistu krpu ili ručnik i tek onda položiti na djetetovu kožu.

Također je poželjno mjesto udarca držati na povišenom, kako bi se na to mjesto smanjio dotok krvi, a time i šanse za nastanak masnice. Poželjno je i da dijete što više miruje, kao i da izloženost suncu bude minimalna. Naime, UV-zrake mogu usporiti proces zacjeljivanja, a ako se dijete ipak kreće na otvorenom, neka mjesto udarca bude pokriveno odjećom. Iako često ružno izgledaju i mogu biti bolne, kod većine djece masnice će same od sebe proći unutar tjedan dana.

Kada posjetiti liječnika?

Liječnika je potrebno posjetiti ako su masnice bez nekog jačeg udarca, tj. ne postoji očiti uzrok njihove pojave. Ako masnica potpuno ne nestane unutar dva tjedna od nezgode, također je potrebno potražiti mišljenje stručnjaka. Ovdje je zaista riječ o iznimnim slučajevima, te možete računati kako u normalnim okolnostima, kroz desetak dana, traga ružnim masnicama neće biti.

Izvor: klinfo.hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja