Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Posadite biljke koje će otjerati komarce iz vrta i s balkona

Posadite biljke koje će otjerati komarce iz vrta i s balkona

Ako volite provoditi večeri na otvorenome, u svome vrtu ili na balkonu, a da vam pri tome ne smeta zujanje oko ušiju ili još gore onaj nepodnošljiv svrbež nakon uboda,  donosimo listu biljaka koje možete zasaditi i čiji će ih miris otjerati.

Matičnjak i menta protiv komaraca

Matičnjak je biljka limunastog mirisa koja raste u obliku grmića i skromnih je zahtjeva. Može rasti na bilo kojoj zemlji iako najviše voli bogato tlo s dobrom drenažom. Sunce ili sjena, svejedno joj je, a odlična je jer se osim za tjeranje komaraca od nje može napraviti i čaj za smirenje, a obavezan je i dodatak hladnim, osvježavajućim koktelima. 

Mentu ili metvicu je bolje posaditi u neku posudu nego na tlo jer se jako brzo širi i ubrzo može zauzeti cijeli vrt. I za nju je vrlo važna dobra drenaža, a voli bogato i vlažno tlo. Od listova se spravlja osvježavajući čaj ili sirup, a idealna je i za umake, hladne juhe te slastice.

Bosiljak i limunska trava kao najmirisnija zaštita

Bosiljak je najmirisnija zaštita od komaraca, a ujedno i najukusnija zato posijte bosiljak u veliku posudu i nikad vam neće ponestati svježeg aromatičnog bilja za umake, salate, namaze ili pesto. Pazite samo da posuda u koju ga sijete ima dobru drenažu te da biljka ima dovoljno sunca. Što češće berite vrhove stabljike jer ćete time potaknuti njegov rast. 

Limunska trava odlikuje se osvježavajućim citrusnim mirisom i možemo ju pronaći kao sastav mnogih repelenata protiv komaraca. Odlično uspijeva u teglicama i može poslužiti kao dekoracija na balkonu ili na stolu.

Ružmarin

Teglica ružmarina postavljena u blizini prozora ili vrata, ili pak posađena u kutu terase, spriječit će ulazak komaraca u stan ili kuću. Još je učinkovitiji kada je u cvatu. Često ga protresite kako bi oslobodio mirise od kojih će komarci bježati. Ono što također odbija insekte je miris zapaljenog ružmarina u kombinaciji sa suhim listovima kadulje koju također možete posaditi na balkonu ili prozorskoj dasci.

Lavanda 

Moćna lavanda je poznata kao biljka koja učinkovito tjera komarce, a s njima moljce i muhe. S obzirom na jačinu i intenzitet njezinog specifičnog mirisa, možete rezane cvjetove i listove staviti u vazu. Ili ih objesiti u kut balkona. Također, učinkovito je i utrljati lavandino ulje u kožu, kako prije, tako i nakon uboda komarca. 

 

Izvor: agroklub.com

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                          

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja