Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Pomognite djeci da razviju osjećaje zahvalnosti za ono što imaju

Pomognite djeci da razviju osjećaje zahvalnosti za ono što imaju

Lekcija ide mnogo dublje od jednostavnog “Hvala” za primljene poklone. Kako djecu potaknuti da osjete stvarnu zahvalnost i da cijene ono što imaju u životu?

Osjećaj zahvalnosti je znak emocionalno zdravog djeteta

Teško je dijete naučiti konceptu zahvalnosti djelomično i iz razloga što se radi o apstraktnom osjećaju. Zahvalnost nije nešto što djeca mogu na svakom koraku vidjeti, opipati, dotaknuti. To je nešto o čemu trebaju razmišljati i osjećati u svojim malenim glavicama.

Osjećaj zahvalnosti izgrađuje djetetov karakter i pomaže mu razviti empatiju za druge i sve one koji možda nemaju puno ili dovoljno.

Studija Sveučilišta u Berkleyju otkrila je kako su adolescenti starosti od 11 do 13 godina koji osjećaju zahvalnost ujedno “sretniji, optimističniji, socijaliziraniji i zadovoljniji školom, obitelji, okolinom, prijateljima i samima sobom te daju više socijalne podrške drugima”.

Adolescenti starosti od 14 do 19 godina koji znaju izraziti zahvalnost, zadovoljniji su svojim životima. Bolje koriste svoje unutarnje “snage da poboljšaju svoje društveno okruženje, aktivniji su u obavljanju školskih zadataka i hobija, imaju bolje ocjene i manje su jalni, depresivni i materijalistički nastrojeni”.

Ako je to lista karakteistika koje bi jednog dana željeli vidjeti kod svoje djece, počnite dovoljno rano s poticanjem.

Kako poticati dijete da bude zahvalno za ono što ima?

 1. Pokažite im na vlastitom primjeru
Djeca najviše uče iz onog što vide. Kako odrasli tretiraju jedni druge, odnosno ako si iskazuju zahvalnost, tako će se ponašati i djeca.

2. Dijelite ono što imate
Ne samo za blagdane, već cijele godine, pomažite onima koji nemaju ništa ili manje. Donirajte u socijalne samoposluge, u životinjske azile ili domove za djecu. Aktivno uključite djecu u pripremu donacijskih paketa.

Ove aktivnosti spadaju u takozvane intrinzične ili unutarnje životne ciljeve koji ne naginju posjedovanju materijalnih stvari, novca ili društvenog statusa, već pozitivnom participiranju u zajednici i pomaganju drugima.

3. Pitajte ih na kraju dana što ih je usrećilo
Prije spavanja pokušajte s djetetom razgovarati o situacijama koje su ga taj dan rasveselile i usrećile. Ne samo da ćete u pozitivnom tonu završiti dan, već ćete ga potaknuti da obraća pozornost na doista važne stvari u životu.

4. Koristite demokratični ili autoritativni stil s jasnim smjernicama
Istovremeno budite dovoljno fleksibilni da prilagodite te iste smjernice i doista slušajte što vam govori vaše dijete. Slušajte njegove idividualne potrebe, snage, slabosti i talente. Kada djeca preuzmu kontrolu nad vlastitim unutarnjim snagama i vještinama, samostalno ih razvijaju i znaju kako nešto postići i potom to isto cijeniti. Istovremeno ona znaju zadobiti podršku drugih i pokazati za to zahvalnost.

5. Pomognite djeci da raviju svoje interese
Cilj je pomoći djetetu da pronađe pud do svrhe koja je dio njegova bića i odgovara negovim vrijednostima, interesima i snovima. Najveći izvor osjećaja zahvalnosti u životu je mogućnost da se povežemo sa svojom vlastitom unutarnjom svrhom, s nečim što je važno i drugima te da radimo društveno korisne stvari.

I na kraju, zapamtite da učenje vrijednosti kod djece traje dugo i najčešće učenjem po modelu. Najviše će naučiti promatrajući ono što vi radite kao roditelji. Ponašanje se nikada ne mijenja preko noći i nekim čudom. Kako se razvijaju emocionalne i kognitivne vještine u djeteta, ono će prihvatiti vrijednosti koje ste mu usađivali i ponašati se na način zbog kojeg ćete pucati od ponosa.

Izvor: Klinfo

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja