
Poljska preslica – idealna za zaštitu organskog vrta
Poznata je i pod drugim nazivima: konjski rep, kositerka, njivska preslica, poljski rastavić, barska metlica, cinkrot i dr. U Hrvatskoj raste oko desetak različitih vrsta i nisu sve ljekovite.
Poljska preslica bogata je silicijevom kiselinom, kalcijem, željezom, kalijem, sumporom, manganom, bakrom i jodom i stoga je idealna za jačanje otpornosti bilja prema bolestima i napadu štetnih kukaca. Koristi se kao preventiva protiv hrđe, pepelnice te napada crvenog pauka i grinja.
Biljna juha od poljske preslice:
Kilogram svježe ubrane biljke (150 g suhe) preliti sa 10 litara odstajale vode (najbolje kišnice) i ostaviti da odstoji 12 – 24 sata.
Slijedeći dan preslicu izvadimo i kuhamo u dijelu vode u kojoj se namakala, 30 minuta na laganoj vatri.
Ostavimo poklopljeno dok se ne ohladi pa pomiješamo sa preostalom vodom.
Procijedimo i koristimo 1 litru dobivene biljne juhe razrijeđenu u 5 litara vode za špricanje bilja.
Koristimo za špricanje rajčice, paprike, jagoda, ribizla, ruža i drugog bilja koje želimo ojačati.
Silicij djeluje osnažujuće na biljke te ih štiti od gljivičnih oboljenja. Da bi naše biljčice ostale zdrave i same se izborile sa mnogim bolestima špricamo ih dva puta mjesečno sa ovim ljekovitim pripravkom.
Izvor:Organsko_carstvo