Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Podignute gredice

Podignute gredice

Gredice su obično podignute 15 -100 cm iznad površine zemlje. Otvoreni su na površini i na dnu. Podignute gredice su spas ako se borite s neplodnom zemljom ili ako imate zdravstvenih problema. Ukoliko je gredica dobro napravljena možete sjediti na njezinom rubu dok plijevite ili zalijevate vaše biljke.

Izgradnja povišenih gredica je zabavna – možete ih izgraditi u bilo kojem obliku i od bilo kojeg materijala koji se najbolje uklapa u vaš vrt. Kad su jednom gredice izgrađene, pune se plodnom zemljom pomiješanom s kompostom i spremne su postati dom vašem omiljenom cvijeću, ljekovitom bilju ili povrću.

Prednosti podignutih gredica:

• ranija sadnja i ranija berba
• bolja drenaža
• bolja cirkulacija zraka
• zaštita biljaka od hladnoće
• optimalna raspodjela hranjivih tvari
• jednostavan i lak pristup biljkama
• lakše održavanje
• posebna mikroklima u kojoj je otežan rast korova

5 KORAKA IZGRADNJE UZDIGNUTE GREDICE OD DRVETA

1. korak – odabir mjesta

Razmislite koje ćete biljke saditi u podignutim gredicama i u kojim količinama.

Dobro promotrite svoj vrt i pažljivo odaberite mjesto gdje ćete sagraditi svoju podignutu gredicu. Svakako vodite računa da gredica bude sagrađena na mjestu koje ima najviše sunčanih sati u danu. Isto tako vodite računa da imate u blizini pristup vodi kako bi mogli bez većih poteškoća zalijevati vrt, osobito za vrijeme sušnih razdoblja.

2. korak – odabir oblika i dubine gredice

Pri odabiru oblika podignute gredice vodite računa o njenoj veličini. Pobrinite se da u svakom trenutku, sa svakog ruba gredice možete pristupiti svim biljkama bez da nogom gazite po gredici.
Gaženjem po gredici potiskujete tlo i na taj način onemogućujete dolazak zraka u zemlju. Vrlo važno je ostaviti i dosta prostora oko gredice da možete nesmetano hodati oko nje sa svim potrebnim alatom. Optimalna veličina gredice je 4 x 2 metra. Ovisno o vašim potrebama i željama možete izraditi veće i dublje gredice.

Ukoliko planirate izgraditi gredicu uz rub zida ili ograde, neka gredica bude uža kako bi mogli nesmetano pristupiti svakom dijelu gredice. Što se tiče dubine, ona svakako ovisi o tome koje biljke planirate posaditi i koliko duboko njihov korijen naraste. Optimalna dubina gredice je 15 – 20 cm, iako nekim biljkama ne bi škodila dublja gredica zbog njihovog dubokog korijena. Dubina isto tako ovisi i o samoj kvaliteti tla. Ukoliko imate vrlo hranjivo tlo nekim biljkama biti će dovoljna i dubina od 15 cm. Ukoliko imate tlo koje je glinasto ili stjenovito, a planirate saditi biljke koji imaju duboki korijen, dublja gredica je bolji odabir. Ukoliko ste vrtlar koji ima problema sa zdravljem i teško vam se saginjati, dubina gredice može biti i do vašeg struka.

3. korak – izgradnja gredica

Preporučeni materijali za izgradnju gredica su neobrađeno prirodno drvo, prirodni kamen ili umjetni kamen (betonske ploče i cigle).

Ako ste odabrali prirodno drvo kao materijal kojim ćete izgraditi vašu gredicu, izrežite daske od drveta, napravite okvir u željenom obliku i učvrstite ga. Izrezane daske možete učvrstiti na razne načine – naprimjer, napraviti jednostavan čeoni spoj na svakom uglu okvira ili zabiti u zemlju drvene kolce koji će držati daske. Gredica treba biti otvorena na vrhu kao i na dnu ograđenog prostora kako se voda ne bi zadržavala te na taj način uzrokovala bolesti i trulež korijena. Provjerite da li su sve stranice jednake visine i da li je vaša gredica unutar okvira ravna. Ukoliko postoji nagib na gredici, postoji i mogućnost da će voda iz jednog dijela gredice konstantno curiti u drugi dio vrta te će tako jedan dio vrta biti stalno suh, a drugi dio vrta previše vlažan.
Neki vrtlari rade podignute gredice na vrlo jednostavan način. Na određeni dio zemlje jednostavno slažu bale sijena ili slame u oblik koji žele, zatim ju ispune s plodnom zemljom i kompostom te posade biljke. To je najjednostavniji i vjerojatno najjeftiniji način izgradnje podignute gredice, ali i najlošiji. Ovakvo rješenje trajati će vam samo godinu dana jer će se slama raspasti, a zemlja slegnuti.

5. korak – priprema za sadnju

Ljepota povišene gredice je u tome da vam daje mogućnost kreiranja savršenog tla za sadnju.
Iskoristite priliku i svoju gredicu ispunite mješavinom kvalitetnog sloja zemlje i komposta. Nakon što ste ispunili svoju gredicu kvalitetnom zemljom izmiješanom s kompostom, vaša gredica spremna je za sadnju biljaka ili sijanje sjemenja.

Što zasaditi u podignute gredice?

U podignute gredice možete zasaditi gotovo sve što zamislite. Možete saditi samo cvijeće, a možete saditi povrće te začinsko i ljekovito bilje. Mogućnosti su neograničene. Ukoliko ste se odlučiti za sadnju povrća, podignute gredice su odličan odabir za sadnju kupusa, salate, mrkve, luka, rotkvice, repe i drugih kultura. Da bi dodatno ojačali biljke i povećali urod, kombinirajte biljke prema našoj tabeli kompatibilnih biljaka.

Održavanje podignutih gredica

Podignute gredice nisu zahtjevne za održavanje. Ukoliko ste zasadili trajne biljke, dovoljno je svako proljeće i jesen nadohraniti ih svježim kompostom. Ako su u vašem vrtu zasađene samo jednogodišnje biljke, nakon berbe plodova i odumiranja biljke trebalo bi prekopati vrt i nadohraniti zemlju svježim kompostom. Usitnjavanje tla će omogućiti da zemlja zadrži vlagu i spriječiti rast korova. Zadržavanje vlage u podignutim gredicama je vrlo važno jer podignute gredice imaju puno bolju drenažu nego gredice u klasičnom vrtu. Vodite računa da podignute gredice redovno zalijevate.

Korisni savjeti

Podignute gredice služe kao prepreka mnogim nametnicima – na primjer više nećete imati problema s puževima.

Za izradu gredica nikako nemojte koristiti stare i trule grede. One povećavaju rizik od naseljavanja mrava.

Nemojte koristiti ni reciklirane daske jer i one mogu sadržavati kemikalije neprikladne za vrtlarstvo koje će prijeći u tlo, a iz tla u biljke koje ste zasadili.

Jednom sagrađene podignute gredice možete vrlo jednostavno pretvoriti u mali staklenik. Na rubove podignutih gredica jednostavno zabodite PVC cijevi koje ćete u luk saviti do drugog kraja gredice.
Lukove postavite svakih 1 – 1,5 m, te ih po potrebi prekrijte najlonom ili folijom. Na taj način dobili ste staklenik koji će zaštiti vaše biljke, a neke od njih na taj način možete uzgajati i tijekom cijele godine.

Izvor: Urbani-poljoprivrednik

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja