Naslovna  /  Fina papica   /  Pinca – uskrsni klasik koji budi uspomene

Pinca – uskrsni klasik koji budi uspomene

Sve okupano mirisom prvih jorgovana, zumbula i đurđica. Pa kava s dragim ljudima ispod rascvjetanog stabla magnolije uz smijeh i veselje. Ako vjerujete da mirisi i okusi bude uspomene, uvaljajte ruke u brašno i duboko udahnite mirise omiljenog uskrsnog kolača. Baš onog koji se često nalazio na obiteljskom stolu. Ako ništa drugo, osjećat ćete blizinu vaših najdražih. Sretan vam Uskrs, dragi ljudi. Neka ste živi i zdravi!

Sastojci:

  • 1 žličica ekstrakta ruže ili žlica ruma
  • 2 dl mlijeka
  • korica jednog limuna i dvije naranče
  • 4 bjelanjka – za smjesu
  • 200 g maslaca
  • 2 svježa kvasca
  • 1 kg glatkog brašna
  • 250 g šećera
  • 8 žumanjaka
  • 2 bjelanjka – za premazivanje
  • sok od pola limuna
  • 2 vanilin šećera
  • šaka grožđica

Napomena: Prostorija u kojoj radite sirnice mora biti topla i svi sastojci sobne temperature!

Zagrijavanje za pripremu:

Kvasac rastopite u 1 dl toplog mlijeka sa žlicom šećera. pospite s malo brašna i stavite pokriveno na toplom da se diže. U jednu zdjelu stavite brašno. U drugoj zdjeli pjenasto izradite šećer i žumanjke, koricu limuna, naranče i vanilin šećer. U trećoj zdjeli istucite bjelanjke s prstohvatom soli u snijeg. Grožđice namočite u rumu i malo vode da budu prekrivene. Neka omekšaju. Maslac sobne temperature izmiksajte u kremu. Zagrijte 1 dl mlijeka.

Priprema:

U zdjelu s brašnom redom stavljajte dignuti kvasac, jaja sa šećerom, maslac, bjelanjak, mlijeko i procijeđene grožđice pa sve izradite mikserom sa spiralnim nastavcima. Kušajte komadić tijesta, mora biti prožet aromama, ako želite dodajte još malo ruma ili ekstrakt ruže. Trebate dobiti masni komad tijesta koji se ne lijepi. Ja sam dodala još malo brašna. Tijesto prekrijte krpom i stavite na toplo da se udvostruči. Ako nemate toplu prostoriju, zagrijte pećnicu na 50°C, otvorite vrata pećnice pa tijesto s podlogom stavite na vrata pećnice i prekrijte da se diže. Kada se tijesto udvostručilo podijelite ga na četiri jednaka komada pa oblikujte kruščiće i opet stavite da se udvostruče na toplo mjesto. Pećnicu zagrijte na 170-180°C. Vrhom oštrog noža površinu svake sirnice zarežite u obliku križa. Stavljajte na podlogu za pečenje masni papir pa dva kruščića s dovoljno razmaka između neka se peku 30-40 minuta. Ako vidite da naglo poprimaju boju prekrijte ih folijom da ne zagore. Zadnjih 10 minuta premažite ih tučenim bjelanjcima i posipajte krupnim šećerom pa vratite u pećnicu. Pazite da vam sirnice ne zagore. Tada su jako tamne i imaju gorkast okus. Čuvajte ih zamotane u čistoj krpi ili u krpenoj vreći.

U slast!

Izvor: gastro.hr

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja