Naslovna  /  Prirodna medicina   /  Peršin kao lijek

Peršin kao lijek

Peršin kao lijek

Peršun je zeljasta dvogodišnja biljka jakog i aromatičnog okusa, koja cvate u lipnju i kolovozu, cvijetovi su  zelenkasto-žuti, skupljeni u štit na vrhu stabljike, stabljika je uglasta,a persinov list je trostuko perast i svijetlozelene boje. Njegovo diiuretičko djelovanje je  svima dobro poznato, međutim pored toga peršin kao lijek takođe pomaže kod slijedećih bolesti : anemija,artritis, alergija, bolesti bubrega, giht, celulit, bolesti srca, kod parazita u crijevima, bolesti jetre i prostate, kod loše cirkulacije i gojaznosti. Njegovo diuretičko djelovanje je kontraindikativno kod upale bubrega i u tom slučaju se peršin ne smije uzimati.

Peršin za zdravlje

Peršin biljka kao hrana predstavlja idealno povrće. Kao začin ima izuzetno preventivno djelovanje u našem organizmu, a ujedno stimulira organe za rad. Takođe caj od persuna je odličan za žene jer ima estrogeno djelovanje i pojačava libido, u preventivne svrhe se koristi za sprečavanje nastanka osteoporoze i jačanje kostiju zbog fluora i bora kojeg sadrži. Danas se najčešće za liječenje koristi čaj od listova ili sirup od korijena peršina.

Peršinov čaj bogat je vitaminima A,C,E i brojnim mineralima. Snižava loš kolesterol ,koristi se za smanjenje krvnog pritiska, ublažava bolne menstruacije, koristan je i  kod neredovite menstruacije i bogat željezom, pa se preporučuje kod anemije. Idealan je za ispiranje mokraćnih puteva, za izazivanje znojenja, za liječenje konjuktivitisa i mnogih drugih tegoba..Pa krenimo redom – kako se radi čaj od peršina  ?

ČAJ OD PERŠINA PRIPREMA

  • Uzeti jednu žlicu korijena peršina i 2,5 dl vode.
  • Kuhati korijen 5 minuta, a zatim poklopimo 10 minuta, ohladimo pa procijedimo.
  • Pije se 3 puta po 1 šalica

Ovaj prvi recept za čaj od peršina namenjen je osobama koje imaju čestu nadutost želuca,  otežano mokre, ali je takođe odličan i za smirivanje živčane napetosti i ublažavanje bolova u tijelu.

ČAJ OD PERŠINA ZA ČIŠĆENJE BUBREGA I BUBREŽNIH KAMENACA

  • PomIJešati po 100 g korijena, ista i sjemena  peršina.
  • Od te mješavine uzeti 2 žlice i kuhati u 2dl vode 5-8 minuta.
  • Poklopiti, pustiti da odstoji 1 h i procijediti.

Pije se prije jela po jedna šalica dok ne potrošimo mješavinu. Osim što je dobar za pijesak i kamen u bubregu, ovaj peršinov čaj je dobar i protiv žutice i za liječenje slezene i jetre.

PERŠIN ZA LICE

Pored čajeva i čajnih mješavina kao odlično i djelotvorno sredstvo se pokazao protiv fleka na licu. Za ovaj jednostavan recept potreban je peršinov list i to puna šaka, kojeg treba sitno isjeckati i staviti navečer da se natapa u litri vode. Ujutro se procijedi i koristi za umivanje lica, odlična je za odstranjivanje sunčanih i jetrenih pjega.

ČAJ OD PERŠINA U TRUDNOĆI

Peršin biljka ima jako estrogeno djelovanje, koristan za omekšavanje grudi i  stvaranje mlijeka kod dojilja, za izazivanje mjesečnog ciklusa i olakšavanje porođaja. Ipak pored svega navedenog peršin u trudnoći zahtijeva oprez, te se obavezno obratite vašem ginekologu ukoliko želite piti čaj od peršina. VAŽNA NAPOMENA: Upotreba peršinovog toksičnog eteričnog ulja je zabranjena jer može izazvati teške posljedice za zadravlje: iritira želudac, izaziva masnu jetru, aritmiju, halucinogeno djeluje, a kod trudnica izaziva pobačaj. Korijen peršina sadrži sastojke koji kod osjetljivih osoba izaziva fotodermatitis. Peršinovo ulje smije se koristiti samo prema lječničkom receptu. To ulje je djelotvorno kod infekcija mokraćnih kanala i pojave krvi u mokraći, kamenaca u žući i bubrezima. Za vanjsku primjenu koristi se kod uboda insekata, a naročito komaraca kao i protiv ušiju  na glavi.

SOK OD PERŠINA

  • Uzmemo 1 kg bagremovog meda, 2 dl soka od korijena i lista peršina i 5 dl soka od maline..
  • Sve sastojke treba dobro promiješati  i uzimati 3 x po jednu žlicu prije jela.

Ovako pripremljen sirup tj. sok trebale bi uzimati osobe koje imaju anksiozni poremećaj  jer smiruje živčanu napetost.

Izvor: DMM

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja