Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Pedijatri preporučuju: Djeci mlađoj od pet godina ne kupujte tehnološke igračke

Pedijatri preporučuju: Djeci mlađoj od pet godina ne kupujte tehnološke igračke

Prije nekoliko godina totalni hit su postale tehnološke igračke ili “pametne” igračke, edukativne i zabavne, s ekranima ili motorima i naprednim funkcijama. I danas su takve igračke u modi, ali pedijatri savjetuju da se ne kupuju djeci mlađoj od pet godina.

Dr. Alan Mendelsohn koautor je pedijatrijskog izvještaja o odabiru igračaka za djecu mlađu od pet godina. Savjet je da se toj dobnoj skupini poklanjaju jednostavne, staromodne igračke poput kockica, puzzli, slagalica, karti i slikovnica. Mendelsohn čak ide toliko daleko da kaže kako je obična bijela kutija bolji poklon od visokotehnološke igračke, jer dijete po njoj može crtati, lijepiti, pretvoriti je u kućicu, svemirsku raketu ili sklonište. Takve su igračke jednostavno zdravije i poticajnije.

Ovaj izvještaj objavila je Američka akademija pedijatara koja ponovno upozorava da su studije pokazale kako prekomjerno korištenje elektroničkih uređaja i medija loše utječe na razvoj govora, fokus i koncentraciju. Nadalje, ono umanjuje kvalitetno vrijeme i povezivanje na relaciji dijete-roditelj i promovira pasivni, sjedilački stil života, što pak dugoročno dovodi do mnogih kroničnih bolesti kod djece (pretilost, dijabetes, problemi s tlakom i sl.).

Stoga ne razbijajte previše glavu i vratite se zajedno s djecom starim dobrim drvenim kockicama, lutkama i bojicama.

 

Izvor:klininfo

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja