
Panettone – blagdansko iznenađenje za cijelu obitelj
Pronašao sam nekoliko tekstova, recepata i videa i pomirio se s činjenicom da ne postoji brzi način da napraviš Panettone. Naime, za ovaj kolač trebat ćete puno vremena i strpljenja. Panettone se izrađuje u tri faze. Prva faza je starter, druga je izrada tijesta i dizanje, a treća pečenje i hlađenje. Bilo je tu svakakvih recepata, a ja sam našao neku zlatnu sredinu i pripremao ga ravno 24 sata.
1. – izrada startera
Sastojci za starter:
- 60 g glatkog brašna
- 30 g svježeg kvasca
- 1 žlica glatkog brašna
- malo šećera
- 60 ml mlake vode
Sastojci za kandirano voće:
- 30 g papaje
- 50 g limuncina
- 50 g grožđica
- 50 g arancina
- 50 g brusnica
- 60 ml ruma
Postupak za starter:
Pomiješajte kvasac s malo mlake vode i šećera, poklopite i ostavite 10-ak minuta dok se ne udvostruči. Brašno i vodu pomiješajte i dodajte kvasac koji je odradio te promiješajte. Poklopite i ostavite preko noći na toplom mjestu. Postupak za voće: Noć prije izrade kolača, arancine i limuncine narežite na kockice jednake veličine te sve voće pomiješajte s rumom i ostavite pokriveno da stoji do upotrebe.
FAZA 2. – izrada tijesta i dizanje
Sastojci za tijesto:
- prstohvat soli
- 350-450 g brašna
- 70 g šećera
- 2 srednje velika jaja
- 60 ml mlake vode
- 1 paketić instant kvasca
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- korica jednog limuna i naranče
- starter
- 60 g maslacaPostupak za tijesto: U mikser robotu (nabavite ga jer inače ćete dobro morati upregnuti mišiće) najprije pomiješajte vodu i instant kvasac i ostavite 10-ak minuta da odradi. Dodajte jaja, ekstrakt vanilije, šećer, koricu naranče i limuna te sve kratko izmiksajte u jednoličnu smjesu. Na mikser stavite spiralni nastavak, a u posudu dodajte brašno, starter i sol te miksajte 10-ak minuta postepeno pojačavajući jačinu miksanja. Dodajte na listiće narezan maslac sobne temperature i miješajte još 5 minuta. Količina brašna će varirati ovisno o veličini jaja i kvaliteti brašna. Na kraju tijesto mora biti formirano u glatku kuglu oko spiralnog nastavka. Ostavite tijesto da se diže 3 sata. Tijesto izvadite iz posude i lagano oblikujte u kuglu te premjestite u deblju plastičnu vrećicu, zatvorite i ostavite u hladnjaku 5-6 sati.
FAZA 3. – pečenje i hlađenje
Tijesto izvadite iz hladnjaka i razvaljajte u pravokutnik te pospite s vrlo malo brašna. Kandirano voće pobacajte na cijelu površinu tijesta te zarolajte širu stranicu, a zatim formirajte kuglu. Premjestite Panettone u lonac koji može ići u pećnicu i koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Naravno možete i koristiti kalupe za Panettone koji se mogu nabaviti u specijaliziranim trgovinama sa slastičarskom opremom. Pokrijte lonac i ostavite da se diže 2 sata ili dok se ne utrostruči. Vrh tijesta zarežite u obliku križa, premažite razmućenim jajetom i na sredinu stavite malu kockicu maslaca. Panettone pecite na 180 °C otprilike 40-45 minuta. Pečeni kolač probodite metalnim iglama po sredini i okrenite kako bi se hladio. Ja sam ga stavio između dva stolca. Ukrasite po želji i uživajte nakon sve ove muke. Vrijedit će, obećajem.
Izvor i fotografija: Sweety and Spicy – gastro.hr
Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!