Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Ozljede nosa kod djece: Kako intervenirati bez liječničke pomoći?

Ozljede nosa kod djece: Kako intervenirati bez liječničke pomoći?

Ozljede nosa sastavni su dio odrastanja i na njih ne treba gledati toliko tragično. Na sreću djece i roditelja, većina tih ozljeda najčešće prođe bez ozbiljnijih intervencija i deformacija.

Vjerovali ili ne, ali nos je odlična podloga za ublažavanje udaraca. Kad dođe do bliskog susreta dječjeg nosa s tvrdom površinom, on se zna spljoštiti jer se tanke nosne kosti razmaknu svaka na svoju stranu.

U slučaju da se djetetu spljošti nos, nemojte paničariti. Stavite hladni oblog i nježno pritisnite natekla područja sa svake strane nosa, malo ispod kutova očiju uz nos. Oblog držite barem dvadeset minuta. Potom dijete uspravite i nagnite prema naprijed kako biste smanjili slijevanje krvi niz grlo.

Kada tražiti liječničku pomoć?

Kod nekih spljoštenih nosova može doći i do prijeloma, ali u većini slučajeva ozljeda sama zaraste nakon nekoliko tjedana. Dva su razloga zbog kojih je potrebno zatražiti liječničku pomoć prilikom slomljenog nosa: kozmetički, ako je nos gurnut na jednu stranu i ne vraća se u prvobitno stanje i funkcionalni, ako je poremećen tok zraka.

Otklon nosa na jednu stranu možete provjeriti tako da vrhom prsta nježno začepite jednu nosnicu, pa drugu te pogledate može li dijete zatvorenih usta normalno disati kroz svaku nosnicu. Ako je očito da je došlo do kozmetičkog ili funkcionalnog oštećenja, odmah potražite liječničku pomoć.

Krvarenje iz nosa

Dva su najčešća razloga zbog kojih se dijete može boriti s krvarenjem iz nosa. Krvarenja izazvana kopanjem nosa najčešća su u sezoni alergija jer dijete grebe već ionako upaljenu nosnu sluznicu. Tijekom zime, centralno grijanje također može nadražiti nosnu sluznicu, pa se i tada roditelji susreću s krvarenjima iz dječjih nosića.

Kako zaustaviti krvarenja iz nosa?

– Dijete posjednite u krilo i nagnite ga malo prema naprijed.
– Prstima pritisnite nosnice sa strane i držite ih zatvorene barem desetak minuta.
– Komad vate smotajte ispod gornje usnice i s dva prsta pritisnite gornju usnicu prema nosnicama, ili jednim prstom pritisnite gornju usnicu ispod nosnica.
– Dijete držite uspravno kako mu se krv ne bi slijevala niz grlo, što može izazvati kihanje ili povraćanje ili izbacivanje vate i nastavak krvarenja.
– Potičite dijete da ima usta otvorena. Na taj način će kihati i kašljati na usta, ne na nos.
– Kada krvarenje  prestane, vatu ostavite u nosnici još sat-dva kako bi se spriječilo krvarenje.
– Ako svi opisani pistupci ne zaustave krvarenje, dijete odmah odvedite liječniku.

Predmeti zalutali u nos

Djeca često kopaju nos i čini se da u tome i uživaju. Ponekad se sa svojim nosom previše zaigraju pa u njemu završi sve i svašta. Začudo, ali mala djeca se rijetko žale na strano tijelo u nosu. Zeleni ili žuti sekret neugodna mirisa koji izlazi iz jedne nosnice, može biti pokazatelj da se u djetetovom nosiću nešto “sakrilo.”

Što napraviti u tom slučaju? Ako vidite strano tijelo, pokušajte ga odstraniti pomoću škarica s tupim vrhovima ili ako je predmet zaglavljen duboko u nosu, pritisnite prohodnu nosnicu i dijete potičite da kašlje zatvorenih usta. Na taj način možda izbaci strano tijelo.

Ako je u nosu zalutao predmet topiv u vodi, kao npr. komadić bombona, dijete odvedite u kupaonicu, pustite vruću vodu i neka para otopi bombon. Ako ne možete sami odstraniti predmet, potražite liječničku pomoć.

Izvor:Klinfo_hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja