Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Ovisnost roditelja o pametnim telefonima stvara probleme u ponašanju kod djece

Ovisnost roditelja o pametnim telefonima stvara probleme u ponašanju kod djece

Rezultati su pokazali da roditelji koji su stalno prilijepljeni za svoje pametne telefone i druge mobilne uređaje te pretjerano aktivni, imaju više problema s negativnim ponašanjima kod djece. Pod negativnim ponašanjima istraživači spominju razne ispade, plač, prkos i tantrume.

Trebali bismo kritički preispitati naše navike korištenja uređaja”, izjavio je Brandon McDaniel, autor studije koja će biti objavljena u novom broju časopisa Child Developement. “Osvijestimo na koje sve načine pametni telefoni utječu na nas, kako bi mi mogli biti vladari naših telefona, a ne obratno.”

Profesor McDaniel je s kolegama proučavao 170 parova diljem SAD koji su u dugim, stabilnim i sretnim vezama. Želio je saznati kako tehnologija utječe na interakciju između roditelja i djece. Ova je studija jedna od prvih na području koje istražuje utjecaj tehnologije na odnose među ljudima.

Među ispitanim roditeljima, bilo je onih koji su prijavili problematično i ovisničko korištenje moderne tehnologije – stalno provjeravanje zaslona telefona, osjećaj izgubljenosti ako nisu uz telefon, stalno prčkanje po društvenim mrežama kako bi se “ubila” dosada i slično. Spomenuta grupa roditelja također je prijavila i probleme u odnosima s djecom. Djeca su imala više ispada, zatvarala se emocionalno u sebe, više i duže plakala te čak ispoljavala agresivno ponašanje.

Autor studije kaže da mu cilj nije bio natjerati roditelje da se osjećaju krivima, već osvijestiti širu javnost da tehnologija može narušiti interakciju s dragim ljudima. Kako je sam priznao, jednostavno živimo u takvim vremenima i teško da se tehnološki napredak može zaustaviti. Pametni telefoni i tableti napravljeni su s ciljem da apsorbiraju našu pažnju. Ako nam je pažnja prečesto na sadržaju pametnog telefona, ona nije na djeci.

Roditelji su češće svjesni kako sadržaji na mobilnim uređajima djeluju na djecu pa pokušavaju djeci ograničiti vrijeme provedeno na internetu ili u igranju igrica. No sada treba napraviti još jedan korak dalje, te kod sebe primijeniti isti recept.

Ova studija pomoći će i terapeutima da kod problema u ponašanju djece, uzrok između ostalog potraže i u ovisnosti svih članova obitelji o virtualnim sadržajima i uređajima.

Izvor:Klinfo_hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja