Naslovna  /  Fina papica   /  Ovisnost od koje se ne želimo izliječiti: AJVAR

Ovisnost od koje se ne želimo izliječiti: AJVAR

Divan miris pečene paprike prva je stvar koja nam pada na pamet kada pomislimo na pripremu ajvara. Još vrući umak na domaćem kruhu nešto je najslađe što možemo zamisliti. Jesmo li vas već pridobili?

Postoje brojne varijante pripreme ajvara, no samo je jedna kombinacija ona prava. Uključuje crvene paprike, patlidžan, luk i češnjak dok je ostatak sastojaka stvar odabira i razlikuje se od osobe do osobe tek u nijansama. Kuhanje ajvara oduzet će vam poprilično vremena, osobito ako pripremate veće količine. Sastojke kombinirajte prema svojem ukusu, dodajte ljute papričice, više ili manje patlidžana, šećer ili bez šećera.

Nakon dugo nagovaranja Marijo Čepek otkrio nam je svoj savršen recept za ajvar!

Vrijeme pripreme: 180 min

Sastojci

    10 kg rog paprika

5 kg patlidžana

2 kom luka ,crveni

8 režanja češnjaka

1 l jabučnog octa

3 l vode

2 l ulja, suncokretovo

svježe mljeveni papar

Priprema

1. Patlidžan oguliti, izrezati na fete debljine 2 centimetra, peći u pećnici na 180 stupnjeva 15 do 20 minuta. Prije pečenja tepsiju je potrebno tanko premazati s uljem.

2. Paprike očistiti od sjemenki, prerezati na pola i kuhati u otopini octa, vode, ulja, češnjaka, luka i papra oko 10 minuta. (Imajte na umu da  ćete na ovu količinu proces kuhanja ponavljati jer je najbolje u jednoj turi kuhati kilogram do dva)

3. Papriku vaditi na cjedilo i cijediti sat do dva na cjedilu.

4. Naizmjence mljeti na “Fleisch mašinu” papriku i patlidžane. Na preostalu litru ulja dodavati samljevenu smjesu i početi s prženjem uz neprestano miješanje.

5. Kuhati 2 do 3 sata. Na polovici kuhanja dodati ulje koje je isplivalo iz otopine, dodavati ga unutra i začiniti sa solju. (Nemojte prezačiniti jer se ukuhavanjem reducira tekućina)

6. Kada je gotovo, probati te po želji dodati začina.

7. Još pola sata kuhati te staklenke sterilizirati na 80 celzijevih stupnjeva 10 do 15 minuta. Napunjene staklenke začepiti, okrenuti na poklopac te sve vratiti na 60 celzijevih stupnjeva u pećnicu na pasterizaciju.

8. Nakon pasterizacije neka se sve postupno hladi.

Izvor: gastro.hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja