Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Ovisnost o klađenju: Svaki peti maloljetnik i svaki treći srednjoškolac se kladi

Ovisnost o klađenju: Svaki peti maloljetnik i svaki treći srednjoškolac se kladi

Iz Udruge igara na sreću upozoravaju da je sve lako dostupno na pametnim telefonima, ali i kladionice su blizu nekih škola. Ipak dodaju da naši domaći priređivači igara na sreću poštuju zakonsku zabranu primanja uplata od maloljetnika.

Na svojim internet kanalima onemogućuju pristup maloljetnim osobama i to kontrolom OIB-a na serveru Ministarstva financija. Uz OIB, legalni prerađivači igara na sreću često traže da se prvi dobitak preuzme osobno.

Preventivni program kockanja

Kad su u pitanju strane kladionice, za njih prepreka nema i dostupne su svima. Pročelnik Odsjeka za poremećaje u klađenju ERF-a Ricijaš napominje da je u Hrvatskoj  razvijen prvi preventivni program kockanja mladih i dostupan je u 60-ak škola.

Osim edukacije, prevencije, ali na kraju i liječenja ovisnosti što još Hrvatska može učiniti?

Iz Udruge igara na sreću smatraju da bi blokiranje IP adresa i bankovnih tranksakcija onemogućilo maloljetnicima klađenje i namaknulo dodatna sredstva u državni proračun.

Milijarda kuna koju Hrvatska na godinu izgubi na ilegalnim radionicama zbog neplaćanja poreza itekako bi značila, primjerice na računu za skupe lijekove.

Izvor:Klinfo

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja