Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Ove simptome kod djece nikad nemojte ignorirati

Ove simptome kod djece nikad nemojte ignorirati

Simptom: Visoka temperatura

Iako je visoka temperatura samo znak infekcije s kojom se tijelo bori (u pravilu se temperatura sama spusti kada uzrok nestane), u nekim je slučajevima prijeko potrebno potražiti liječničku pomoć.

Pozovite liječnika ako:

  • Dijete ima manje od 3 mjeseca i temperaturu 38°C ili višu.
  • Dijete ima između 3 i 6 mjeseci i temperaturu višu 38,9°C ili višu.
  • Vaše novorođenče ima temperaturu nižu od normalne – manju od 36,1°C. Kod jako malih beba nije razvijena regulacija temperature u tijelu, pa tako kada su bolesni umjesto povišene tjelesne temperature može se dogoditi da im temperatura opada.
  • Dijete bilo kojih godina ima temperaturu preko 39,4°C.

Kada primijetite da djetetu raste temperatura ugodno ga smjestite i potrudite se da ostane hidratizirano. Povišenjem temperature tekućina iz tijela brže isparava i ako ne vodite računa da dijete dovoljno pije može se dogoditi da dehidrira.

Simptom: Groznica koja traje predugo

Ako vaše dijete ima groznicu pet dana, to može biti znak da se tijelo ne može samo izboriti s infekcijom i da će mu biti potrebna liječnička pomoć. Pa ipak najbolje ćete procijeniti gledajući dijete, ako mu povišena temperatura ne smeta pretjerano, tj. dobrog je općeg stanja – nema potrebe da žurite k liječniku, ali ako je dijete bezvoljno, ima staklasti pogled, ne reagira na vas ili je dehidrirano – vrijeme je da požurite u ambulantu.

Simptom: Vrućica praćena glavoboljom ili osipom

Nisu svi osipi u kombinaciji s vrućicom zlokobni, a često im uzrok zna biti rozeola (trodnevna vrućica ili šesta osipna bolest). To je, najčešće, bezopasna bolest uzrokovana virusom koja se javlja kod djece između 3 mjeseca i 3 godine starosti.

Ali vrućica praćena glavoboljom, ukočenošću vrata i osipom također može biti i znak meningitisa, a u tom slučaju potrebno je odmah dijete odvesti na hitni prijem jer ovo zahtjeva brzu reakciju.

Osip s povišenom temperaturom može također biti i znak ospica i rubeole, tako da je najsigurnije čim ga primijetite kod djeteta bez odgađanja posjetiti svoga liječnika opće prakse.

Simptom: Smanjeno mokrenje

Ako vaše dijete ima suha usta i usne, smanjeno mokri, ima uvučenu fontanelu (novorođenčad), koža mu je suha i na pritisak se ne vraća u prvobitno stanje, ako prekomjerno povraća ili ima proljev trebali biste ga odvesti k liječniku jer je vrlo vjerojatno dehidrirano – što zahtjeva hitnu medicinsku pomoć u dojenčadi i male djece.

Simptom: Glavobolja i povraćanje

Ovi simptomi mogu biti znak meningitisa što zahtjeva brzu reakciju – najbolje se u što kraćem roku uputiti na hitnu pomoć. Također, ovo mogu biti i simptomi migrene što je daleko manje ozbiljno stanje. Ostali znakovi meningitisa uključuju delirij, zbunjenost, napadaje, osip i ukočen vrat.

Simptom: Iznenadna bol u trbuhu

Ako vam se dijete žali na tupu bol u predjelu pupka koja postaje oštrija i spušta se prema donjem desnom dijelu stomaka, uputite se odmah u bolnicu jer ovo može biti znak upale slijepog crijeva. Ostali znakovi i simptomi koji upućuju na ovo stanje su: bol u donjem dijelu leđa, temperatura, povraćanje, proljev ili zatvor i gubitak apetita.

Upala slijepog crijeva smatra se hitnim medicinskim slučajem zbog opasnosti od njegova pucanja. Također je vrlo važno da djetetu ne dajte ništa da jede i pije prije nego ga liječnik pregleda.

Simptom: Povraćanje nakon udarca u glavu

Mala djeca stalno negdje jure i trče, a to ponekad rezultira da padnu i na glavu. Iako se često samo ustanu i nastave dalje, ponekad takvi udarci mogu biti i puno ozbiljniji te zahtijevati liječničku intervenciju.

Ako primijetite da vaše dijete povraća nakon udarca u glavu vjerojatno je pretrpjelo ozljedu. Hitno morate pozvati pomoć ako vaše dijete:

  • Izgubi svijest na više od 30 sekundi.
  • Pospano je i ne reagira na vaš glas.
  • Ima druge primjetne simptome ozljede glave poput nekoordinacije ruku i nogu.
  • Ima napadaje ili konvulzije.

Simptom: Plave usne ili prsti

Ovo može biti znak upale pluća (ako se dijete već liječi od ovoga, može biti znak da se bolest ubrzano pogoršava) i neophodno je odmah se uputiti u bolnicu jer postoji opasnost od dehidracije i poteškoća s disanjem.

Simptom: Vaš instinkt vam govori da nešto nije u redu

Ako primijetite da s djetetom nešto nije u redu, čak i ako ne možete objasniti što točno, nemojte se bojati potražiti pomoć i ustrajati na svom zahtjevu. Vi ste I posljednje, ali svakako važno spominjanja – ako ste u nedoumici što učiniti uvijek možete nazvati svog liječnika ili 112 i konzultirati se sa stručnim medicinskim osobljem.

Izvor: Klinfo

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja