Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Ovako se igraju danska djeca i zato su među najsretnijima na svijetu

Ovako se igraju danska djeca i zato su među najsretnijima na svijetu

One smatraju da što se djeca više igraju, to jest što kroz igru postaju bolja u društvenim vještinama i uključivanju u međusobne odnose – bolje se nose s problemima, pa su stoga sretnija i bezbrižnija. Autorice smatraju da slobodna igra stvara sretnije, prilagođenije i otpornije ljude. Ovo su načela prema kojima se igraju danska djeca i upravo zbog njih, među ostalim, na ljestvici najsretnije djece na svijetu zauzimaju prvo mjesto.

Isključite sve ekrane

Isključite televizor i sve elektroničke uređaje. Mašta je neizostavan sastojak igre koja ima pozitivne učinke.

Stvorite poticajno okruženje

Istraživanja pokazuju da kombinacija senzorno poticajne okoline i igre potiče rast kortikalne površine mozga. Prisutnost materijala koji pobuđuju osjete – vid, sluh, opip tijekom igre potiče razvoj mozga.

Poslužite se umjetnošću

Dječji se mozak razvija kad se djeca prepuste kreativnom stvaranju. Zato djeci ne pokazujte kako nešto učiniti nego pred njih stavite umjetničke materijale i pribor pa ih pustite da spontano stvaraju. Pustite ih da slobodno istražuju na otvorenome.

Omogućite im što više igre u prirodi – u šumi, parku, na plaži. Pronađite sigurna mjesta gdje ih se nećete bojati pustiti da slobodno istražuju. Ima mjesta gdje djeca doista mogu pustiti mašti na volji i sjajno se zabaviti.

Omogućite im igranje s djecom različitih dobi

Time povećavate zonu proksimalnog razvoja i omogućujete im da novu razinu prirodno dosegnu podučavanjem, odnosno međusobnim učenjem. Tako djeca uče voditi igru, usavršavajući samokontrolu i vještine pregovaranja koje su nam prijeko potrebne u životu.

Pustite ih da budu slobodni i zaboravite na krivnju

Djeci ne trebaju igre koje im osmišljavaju odrasli niti posebne igračke. Što djeca imaju veći nadzor nad igrom, što više upotrebljavaju maštu i sama vode igru, u tome će postajati sve bolja. Vještine koje tako uče od neprocjenjive su vrijednosti. Roditelji su opterećeni organiziranim aktivnostima djece i onime što uče da zaboravljaju važnost slobodnog, nestrukturiranog igranja.

Prestanite se osjećati krivima što im dopuštate da se igraju, misleći da zbog toga niste dobri roditelji. Slobodno igranje upravo je ono što djeci treba.

Pustite ih da se igraju nasamo

Igranje nasamo iznimno je važno za djecu. Igrajući se nasamo sa svojim igračkama, djeca često obrađuju nova iskustva, sukobe i događaje iz svakidašnjeg života. Prepuštajući se igri mašte i upotrebljavajući različite glasove, djeca mogu “odigrati” odnosno obraditi zbivanja iz svojeg života, što ima veliku terapijsku vrijednost i ujedno razvija maštu.

Uključite druge roditelje

Upoznajte druge roditelje s dobrobitima slobodnog igranja. Što se više roditelja bude okretalo takvom načinu igranja, to će više djece imati priliku sudjelovati u slobodnom, nestrukturiranom igranju i uživati u njegovim dobrobitima. Izbjegavajte pretjerano i prebrzo uplitanje

Pokušajte ne suditi drugu djecu preoštro i ne uplitati se prebrzo kako biste svoju djecu zaštitili od druge djece. Katkad će im upravo izlaženje na kraj s “teškom” djecom biti najdragocjenija lekcija iz samokontrole i otpornosti koju će u životu dobiti.

Pustite ih

Dopustite djeci da sama obavljaju stvari. Kad ih poželite od nečega “spasiti”, suzdržite se i duboko udahnite. Imajte na umu da u tom trenutku usvajaju prijeko potrebne vještine koje će ih poslije voditi kroz život.

Izvor:klinfo_hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja