Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Originalan način za brže klijanje avokada iz koštice

Originalan način za brže klijanje avokada iz koštice

Kada uzgajamo avokado u posudicama vode uz pomoć čačkalica, često se dogodi da nam se razina vode spusti ispod koštice, što u konačnici rezultira usporenim klijanjem. Nadalje, još jedna česta pojava je da nam voda u kojoj klijamo košticu poprimi neugodan miris jer ju nismo provjeravali niti mijenjali.

Tada se znaju pojaviti i razne plijesni koje mogu uništiti biljku u ranim fazama. Neki od nas su samo gadljivi pa odmah odustanu prilikom takve pojave.

No postoji jednostavan i zanimljiv način kako tome doskočiti. Sve što vam je potrebno je stiropolna posudica sa slike koju zasigurno imate kod kuće. Takve posudice se mogu pronaći u supermarketima i obično se u njih pakiraju razne zelene biljke za juhu.Tu posudicu sada možete iskoristiti i za uzgoj avokada, te na još jedan način malo doprinijeti reciklaži u vašem kućanstvu.

Ideja je izraditi mali splav koji će osigurati da koštica avokada ima stalno istu razinu vode oko sebe. Bez obzira spusti li se razina vode u posudi, koštica avokada će biti okružena jednakom razinom vode.

Ovo je jako bitno za ubrzavanje klijanja koštice pošto će uvijek isti dio koštice biti pod vodom. Isto tako, ovo bi trebalo spriječiti razvoj neugodnih mirisa u vodi. Bez obzira na to, poželjno je nekoliko puta tokom faze klijanja promijeniti vodu.

Poznato nam je kako avokado ponekad proklija za samo dva tjedna, dok se to nekad može odužiti i na dva mjeseca. S ovakvom metodom imat ćemo puno manje brige, koštica će prije proklijati, a biljka avokada će biti zdravija.

Nakon što smo pripremili odgovarajuću posudu potrebno je škarama odrezati rubove do željene veličine. Oblik može biti kružni ili četvrtasti. Sam oblik nije bitan. Ako ga mislite držati u većoj posudi možete probiti više rupa u istom stiropolu te klijati više koštica odjednom. Imajte na umu da taj prsten ipak treba biti određene širine ovisno o veličini koštice. U suprotnom će prsten potonuti zajedno sa košticom.

Ako vam se dogodi da se jedan dio plastike nalazi pod vodom nakon stavljanja koštice avokada u sredinu, podmetnite jedan dio materijala preostalog od orezivanja pod prsten kako bi podigao tu stranu stiropola iznad vode. Ovu metodu ćete možda morati primjeniti i kada biljka proklija pošto joj s vremenom raste masa zbog upijanja vode.

U slučaju da vam je rupa u prstenu preširoka, možete si pripomoći tako da uzmete dvije ili tri čačkalice i zabijete ih sa različitih strana koštice kako koštica ne bi propala u središnju rupu. Ovo nije loše napraviti bez obzira na to jeste li napravili savršenu rupu jer će se koštica prilikom klijanja proširiti. Zato je dobro napraviti blago veću središnju rupu i korisiti čačkalice kao držače.

Jednom kada ste pronašli materijal i dobru volju, za sve skupa gore navedeno vam neće trebati više od 10 minuta.

Želim vam puno sreće u uzgoju lijepih i zdravih biljaka avokada!

Izvor:Organsko_carstvo

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja