Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Organsko sjeme u vlastitom vrtu

Organsko sjeme u vlastitom vrtu

1. Bez kemikalija i umjetnog gnojiva
2. Izbjegavanje strogih linija i vojničkog režima u pejzažu
3. Njegovanje bioraznolikosti
4. Uzgajanje biljaka iz organskog sjemenja starih autohtonih sorti i stvaranje vlastite kolekcije

S obzirom da biljke uzgajam na maloj površini na tlu, te jednim dijelom u drvenim sanducima stvaranje bioraznolikosti nije lagan posao, no ipak, svake sezone nekim čudom visoko u oblacima stvori se prava biljna i životinjska oaza. Pretpostavljam da sam jednim dijelom tome pridonijela korištenjem organskog tradicionalnog sjemena, pa se tako u vrtu mogu naći cvjetnice koje se još jedino mogu zamijetiti u starim vrtovima naših baka ili salatni krastavac koji zadnjih 50 godina uzgaja teta Nada blizu Čakovca.

Neke biljke toliko su plodne da ih je potrebno samo jednom pustiti da odu u sjeme nakon čega će svake sezone izrasti na neočekivanim mjestima iz godine u godinu. To su jednogodišnje biljke kao što je peršin, komorač, kopar, neven, gorušica ili amarant. Podjednako tako ponašat će se salatne vrste poput matovilca ili rikole.
Biljke koje samoniklo rastu izvrsno su prilagođene uvjetima koji prevladavaju u vrtu – klima, kvaliteta i struktura tla. Ipak, za neke povrtnice poput rajčice, krastavca, tikve ili graha pogotovo ako uzgajamo više različitih sorti je najbolje da svake godine sakupljamo sjeme. Važno je naglasiti da se prilikom sakupljanja sjemena izaberu najljepši i najzdraviji primjerci kako bi se upravo te genetske osobine prenijele na sljedeću generaciju.

Sjeme namirnica koje koristimo za hranu
Neke kulture kao što je grah, soja, češnjak, ljutika ili luk kozjak mogu se sačuvati i iskoristit za sjeme u vlastitom vrtu. Preporuka je da to ipak bude hrana kupljena od provjerenih uzgajivača koji uzgajaju tradicijske sorte, a takve proizvode lako ćete naći na sajmovima domaćih proizvoda iz ekološke proizvodnje.

U potrazi za tradicionalnim sortama teško da ćete ih naći u vrtnim centrima na čijim se policama nalaze samo komercijalne sorte, ali i hibridi čija se svojstva ne prenose na sljedeću generaciju, pa nema svrhe skupljati sjeme hibridnih sorti. Srećom zahvaljujući pojedincima i udrugama kao što su “Rustica”, “Živa zemlja” ili “Biovrt”, te društevnim mrežama poput Fb grupa – Biovrt, Čuvari semena, Mala eko sjemenarna, Živa zemlja, danas je lako doći do svoje prve kolekcije organskog sjemena tradicionalnih sorti.

U kasnu zimu ili rano proljeće organiziraju se Razmjene sjemena susreti sjemenara hobista, na kojima ćete najčešće moći nabaviti sjeme i dobiti upute za njegovo uzgajanje. Primjerice prošle godine posjetila sam 8. dane Dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje u Donjoj Dubravi blizu Čakovca gdje sam međuostalim nabavila autohtone sorte ljubičastog i crevnog luka, te sjeme/lukovice običnog i slonovskog češnjaka.

Pravilno skladištenje sjemena

1. Vlažni zrak i visoka temperatura dva su najveća neprijatelja uskladištena sjemena
2. Sjeme se mora čuvati na niskim temperaturama, te u suhoj i mračnoj atmosferi
3. Klijavost sjemena ne traje vječno zbog čega je kolekciju potrebno često obnavljati (klijavost ne prestaje odmah nego pomalo opada iz godine u godinu)
4. Sjeme se najbolje čuva u staklenkama
5. Zima je idealno doba da se provjere zalihe i kvaliteta sjemena

Provjera klijavosti sjemena

Ako se sjeme predugo čuva u lošim uvjetima pogotovo ako postoji problem sa vlagom, klijavost sjemena znatno će oslabiti. Čim dođe u doticaj sa vlagom, prestaje proces mirovanja i sjeme iako nije proklijalo aktivira i troši rezervne tvari koje su u njemu pohranjene.
Tehnika provjere klijavsti sjemena vrlo je jednostavna, po dvadesetak sjemenki vrste povrća i cvijeća koje ste izabrali stavite na vlažanu salvetu u petrijevu posudu ili u plitku staklenu ili plastičnu posudicu preko koje se može navući tanka prianjajuća prozirna folija. Za nekoliko dana, najkasnije za 2 tjedna, pri temperaturi 20 – 22 °C pojavit će se klice.

Ukoliko isklije više od polovice sjemenki klijavost je još dovoljno dobra, no ako sjeme i poslije tri tjedna naklijavanja ne pokaže nikakvu aktivnost, vrijeme je za nabavaku novog sjemena.

Izvor: Urbana vrtlarka

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja