
Oduševite najdraže džemom od jagoda i chia sjemenki
Kako su nam se mirisne jagode, na radost svih nas, vratile, treba ih maksimalno iskoristiti ne bismo li u njihovom divnom okusu i mirisu mogli uživati tijekom cijele godine. A što može biti bolje za nešto takvo od pripreme džema!
Naravno, to ne znači da će taj džem zaista i doživjeti jesen ili zimu, ali lijepo se nadati tome.
Sastojci:
– 3 1/2 šalice jagoda
– 1/4 šalice javorovog sirupa
– prstohvat soli
– 2 žlice chia sjemenki,
– sjemenke iz dvije mahune vanilije
– 1 žlica soka od limuna
Priprema:
1. Pomiješati jagode, javorov sirup, sol, vaniliju i pustiti da zakuha na srednjoj temperaturi – kuhati oko 10 minuta, da jagode omekšaju
2. Smanjiti temperaturu na najmanju pa drobilicom za krumpir zdrobiti jagode tako da se pretvore u gustu i glatku smjesu – bit će dosta vodenasto, no to je u ovoj fazi normalno
3. Umiješati chia sjemenke i pustiti da krčka otprilike još 15 minuta – dok se ne zgusne i većina tekućine ne nestane
4. Maknuti s vatre pa umiješati sok od limuna i vaniliju
5. Staviti smjesu u hladnjak, nepokrivenu, da se ohladi
6. Ovako pripremljen, džem može stajati u hladnjaku do 2 tjedna, a ako ga želite pripremiti kao zimnicu, dodajte mu neki učvršćivač i konzervans kako bi mogao dulje stajati.
Dobar tek!
Izvor:Gastro_hr