Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Odrastanje djece uz kućne ljubimce

Odrastanje djece uz kućne ljubimce

 

Noćna su mora onih koji ne mogu zamisliti zajednički suživot djeteta i kućnog ljubimca, a najveća sreća onih koji već otprije svoju četveronožnu mazilicu sada upoznaju s djetetom koje nije ništa manje oduševljeno i s velikom ljubavlju prihvaća njihovo društvo. Kako bi sve one koji i nisu tako oduševljeni idejom kućnog ljubimca i djeteta u istom prostoru ili ipak promišljaju o kućnom ljubimicu, ali nisu sigurni u funkcioniranje takvog suživota olakšali donošenje odluke, važno je znati kako kućni ljubimci imaju mnoge pozitivne strane za djecu i zajedničko druženje.

Ljubimci “pokreću” djecu

Dijete koje je tek prohodalo i pas ili mačka u istom kućanstvu ponekad mogu proizvesti pravi “uragan”. No, djeca koja odrastaju uz psa ili mačku imaju u njima veliku motivaciju kad je riječ o prohodavanju i općenito kretanju. Djeca brzo shvate kako se njihov ljubimac kreće, pa isto požele i oni. Osim toga, nakon što dijete ustabili ravnotežu na nožicama i kasnije u vrtićkoj i predškolskoj dobi, kućni ljubimci, posebice pas, imaju pozitivan utjecaj na provođenje vremena izvan kuće ili posebno stana. Pas koji živi u stanu treba svakodnevne šetnje što je odličan izgovor za izvlačenje djeteta u šetnje ili prirodu, posebno ako mališan voli provoditi vrijeme u zatvorenu prostoru ispred tv-a ili video igrica.

Ako imate psa u dvorištu, odlična je motivacija i pokretač svakodnevnog boravka na otvorenom, jer osim što je maloj djeci zanimljiva i pokretljiva igračaka, jednostavno zove na druženje, bacanje loptice i trčkaranje. Nedavna britanska studija potvrdila je kako su djeca u Velikoj Britaniji koja imaju kućne ljubimce zdravija od one koja ih nemaju. Dokazana je paralela između posjedovanja psa i povećanog dnevnog kretanja, šetnji i općenito više igre i provođenja vremena na otvorenom.

Ljubimci poboljšavaju mentalno zdravlje

U već spomenutoj studiji, gotovo 75% roditelja primijetilo je pomak na bolje kod svoje djece koja su se borila s depresijom nakon što su nabavili kućnog ljubimca.

Kućni ljubimci pozitivno i već dokazano djeluju na borbu s deperesijom i kod odraslih, gdje je smanjuju s blage na zanemarivu. Podizanje razine tjelesnih aktivnosti koja je dokazana metoda poboljšanja mentalnog zdravlja, ključna je nekomplicirana veza odnosno povezanost s ljubimcem. Ljubimci su tihi i konzistentni pratioci u svakodnevnom suživotu. Odani su, puni ljubavi za svoje vlasnike i potiču na zabavne aktivnosti. Ako dijete ima primjerice problema s međuvršnjačkim zlostavljanjem, sramežljivošću ili je dijete s posebnim potrebama, ljubimac je savršeno okruženje za njih.

Ljubimci uče empatiji

Empatija je vrlo važna socijalna vještina koju neka djeca uče lako, a drugoj treba nešto više vremena za svladavanje. Empatija je sposobnost razumijevanja emocija drugih ljudi i načina kako reagirati na opažene emocije. Ljubimci također mogu utjecati na učenje empatije. Australska studija dokazala je kako se empatija i briga o drugom biću mogu lako učiti kroz primjere suživota s kućnim ljubimcima. Osim te, provedene su i druge studije koje dokazuju povećanu empatiju kod djece koja posjeduju kućne ljubimce.

Ljubimci uče odgovornosti

Dajući im do znanja da je Rexa potrebno svaki dan izvesti u šetnju ili počistiti Sivkovu kutiju s pijeskom, djeca se uče odgovornosti i važnosti brige za drugo živo biće. Učenje odgovornosti za drugo živo biće od iznimne je važnosti i potrebno ju je savladati još u najranijoj dobi. Odgovornost je velika i važna stvar koju djeca ne shvaćaju olako jer se osjećaju uključenim, a ako im je dana odgovornost za nešto, djeca će je objeručke prihvatiti i dati sve od sebe kako bi ispunili zadatak. Jasno, djeca su ponekad zaigrana i zaboravljiva, pa je kod ovakvih stvari potreban roditeljski nadzor i promatranje sa strane, jer ipak je riječ o brzi za drugo živo biće.

Ljubimci pomažu djeci savladati tugu i gubitak

Koliko god to izbjegavali, gubitak voljenih osoba, ali kućnih ljubimaca je neizbježan. Nažalost, djeca se s tim ponekad zaista teško nose, a za brojnu djecu prvi gubitak koji dožive, počesto je upravo gubitak voljenog kućnog ljubimca. Iako taj događaj uglavnom slama srce djeteta, ali i odraslih, djecu uči kako nadvladati tugu, ali i velikoj ljubavi i uspomenama koje su doživjeli zajedno, odnosno prolaznosti. Ako je riječ o gubitke odrasle, djeci bliske osobe, u ljubimcu će naći na najvažniju utjehu i rado će s njima podijeliti tužne vijesti i osjećaje. Više o toj temi pisali smo ovdje.

Kao što je poznato, postoje brojne dobrobiti i pozitivne strane suživota ljubimaca i djece, a osim navedenih, svakako je važno istaknuti veliku i iskrenu ljubav i povezanost koju osjećaju jedni za druge dijeleći svakodnevni život, igru i sreću, a uspomene i zajedničke dogodovštine zasigurno će ostaviti toplinu i pozitivan trag sjećanja na djetinjstvo.

 

Foto: pixabay.com

Izvor: www.klinfo.hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja