Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Odgoj po principu “dobar i loš policajac” nije dobar za dijete

Odgoj po principu “dobar i loš policajac” nije dobar za dijete

Iako se ponekad čini kako je riječ o zdravoj ravnoteži, igranje dobrog i lošeg policajca na mnogo načina negativno utječe na dijete

Razdvaja obitelj

Preuzimanje uloga dobrog i lošeg policajca odaje dojam da mama i tata nisu na istoj valnoj duljini što djecu može zbuniti. Ona moraju znati da roditelji surađuju kao tim kako bi poduprli dijete i jedan drugoga.

Ako djeca dobivaju različite poruke od roditelja, nastaje potpuna zbrka. Ono više ne može razlikovati koja su pravila, tko je autoritet i što je uopće njegova uloga u obitelji.

Osjećaj nestabilnosti

Stabilnost, ugoda i predvidljivost važni su za održavanje kvalitetnog odnosa između djeteta i roditelja gledajući iz djetetove perspektive.

Stalno mijenjanje uloga i autoriteta dijete može zbuniti i oduzeti mu osjećaj sigurnosti koji mu je potreban.

Djeca biraju strane

Dijete će ponekad pitati mamu za nešto, a ako ga ona odbije, obratit će se tati ili obrnuto. Ako roditelji na istu situaciju reagiraju drugačije, dijete će to iskoristiti i roditelje početi gledati kao onoga koji uvijek popušta i staje na njegovu stranu i onoga koji nikada ne popušta.

Ova situacija, iako mu može odgovarati, djetetu može biti jako nelagodna. Birajući strane, dijete postaje svjesno da čini nepravdu jednom od roditelja i zbog toga se osjeća krivim.

Rodne predrasude

Važno je da djeca odrastaju uz prave vrijednosti te da od malena ne stvaraju predrasude o muškarcima i ženama. Ako majka uvijek tjera na pisanje zadaće i brani izlaske dok obveze nisu izvršene, a otac je ležereniji, dijete će povjerovati da su sve žene gnjavatorice.

Kako bi se ovakvo ponašanje spriječilo, roditelji trebaju zajednički donositi odluke o djetetovoj dobrobiti i pregovarati van djetetova dometa.

Roditelj protiv roditelja

Preuzimajući uvijek ulogu lošeg policajca, jedan se roditelj može osjećati loše i zamjerati drugome. Svi žele biti voljeni i prihvaćeni i roditeljima zasigurno nije u cilju da ih se djeca boje ili doživljavaju kao beskičmenjake.

Roditelji se trebaju podupirati, a kada im se mišljenja jako razlikuje, trebaju se naučiti dogovarati i prilagođavati jedan drugome.

Izvor: Klinfo

Ovaj članak bi sigurno htjeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja