Naslovna  /  Uncategorized   /  “Oblizeki Varaždinske županije” u Atriju Županijske palače

“Oblizeki Varaždinske županije” u Atriju Županijske palače

Od četvrtka, 26. kolovoza, do nedjelje, 29. kolovoza, zelena oaza u atriju Varaždinske županije pretvara se u mjesto vrhunskog gastro doživljaja.

Susresti se s kuhinjom varaždinskoga kraja znači upoznati bogatstvo i raznolikost jela koja su, nastala iznenađujućom jednostavnošću pripreme i domišljatošću seoskih domaćica, ali i s osobitim kulinarskim umijećem i vještinama u građanskim, gospodskim i plemenitaškim dvorskim kuhinjama.

Šarm kuhinje varaždinskoga kraja bio je i ostao u pripremi koja čuva okus i vrhunske vrijednosti domaće namirnice uzgojene marljivim težačkim rukama. Osobitost su svakako domaće, danas s potvrdom izvornosti ili pak zaštićene, ovdašnje namirnice koje će se koristiti za pripremu jela u okviru gastronomske manifestacije „Oblizeki Varaždinske županije“, koja će se održati 26., 27., 28. i 29. kolovoza.

Svoje umijeće u pripremanju slanih i slatkih delicija prikazat će nagrađivani kulinarski majstori restorana Minerva Varaždinske Toplice.

Popularna cijena tanjura je 25 kuna, a radno vrijeme za degustaciju „Oblizeka Varaždinske županije“ je od 18 do 23 sata kada dvorište Varaždinske županije na Franjevačkom trgu 7 postaje mjesto susreta, druženja, uživanja u enogastronomiji, no prije svega i mjesto gdje je lijepo doći i osjećati se dobro.

Uz delicije po cijeni od 10 kuna tu su i vina Vinarije Šafran: Pinot sivi iz 2020. godine, Manzoni 2020. (nagrađen na Decanteru 2021.), Sauvignon 2019. te kasna berba Graševina 2015. (nagrađena na Decanteru 2021.).

 

Četvrtak, 26. kolovoza
Svježi sir s Varaždinskim bučinim uljem i
košticama u košarici od prhkog tijesta
Pečena zagorska purica nadjevena sa zagorskim mlincima na pireu od buče
Štrukli od buče s makom

 

Petak, 27. kolovoza
Pašteta od fazana
Svinjska pečenka, krpice s Varaždinskim zeljem
Kuruzna zljevka sa sirom i orasima

 

Subota, 28. kolovoza
Svinjski file sa suhim šljivama na kukuruznom kruhu
Punjena patka s Varaždinskom heljdom
Piramida od kestena

Nedjelja, 29. kolovoza
Domaća šunka s Ludbreškim hrenom
Pohani pileći savitak u bučinim košticama, povrće na toplički
Toplička kupališna torta

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja