Naslovna  /  Kolumne   /  O vjenčanju i vjenčanicama na Valentinovo

O vjenčanju i vjenčanicama na Valentinovo

Ne mislim tu na neke skupe poklone koje bi trebali pokloniti baš na određeni datum, nego na lijepu gestu, pokazati svojoj ljubavi da mislite na nju i negove/njezine želje i osjećaje. To može biti divno opuštanje u vašem domu, ili odlazak na neko posebno mjesto, večera, izlet, provod, party … što god Vas veseli da radite zajedno.

Za one koji ne znaju zašto slavimo Valentinovo, bacimo pogled u povijest staroga Rima, kada je car Klaudije zabranio svojim vojnicima da se vjenčaju kako bi ih spriječio da ostanu kod kuće, umjesto da odu u rat. No svećenik Valentin oglušio se na tu odluku i potajno vjenčavao zaljubljene parove, što ga je na kraju koštalo glave. Pa ako je već i jedan svečenik (koji je pretpostavljam, živio u celibatu) bio svjestan važnosti ljubavi dvoje ljudi, da je radi toga riskirao svoju glavu, onda bi i danas u našem užurbanom i stresnom ritmu života trebali pronaći vremena i motivacije da pokažemo koliko cijenimo svoju dragu osobu i njezinu ljubav. Mislim da danas previše stvari na listi prioriteta stavljamo ispred brige o ljubavi.

Vjenčanja danas više nisu “IN”, povezuju se sa kičom, neukusom i bespotrebnim troškom. Ne znam koliko će takav “trend” trajati, ali sam uvjerena da je to ništa drugo neko nekakvo kvazi-moderno nametnuto mišljenje. Vjerujem da ljudi i dalje, posebno djevojke ali i muškarci sanjaju o pravoj ljubavi koja će trajati iznad svih prilika i neprilika, ljubavi sa kojom žele ostarjeti. A čin vjenčanja samo je potvrda takvoj ljubavi, kad su dvoje uvjereni da je njihova ljubav dovoljno snažna i prava da su se spremni obavezati jedno drugom za život. Zato smatram da bi vjenčanje trebalo biti slavlje iznad svih slavlja, najljepše i najvažnije u životu jednog para. A koliko će to vjenčanje biti kič ili stilski dotjerano, ovisi samo o vama.

Djevojkama je najvažnija haljina, pa čim se odredi datum, a ponekad još i prije toga, djevojke krenu u potragu za idealnom vjenčanicom. Bez obzira na svjetske trendove kad su u pitanju
vjenčanice, gdje je sveprisutna retro-vintage elegancija, nježni krojevi, svila i čipka, naše se “mlade” još uvijek (pre)često odlučuju biti princeze. Pa od tud valjda sinonim vjenčanja i kiča. Djevojke svih građa, visina i stasa utežu se u unajmljene blještave korzete i nespretne podsuknje sa obručima koji izviruju ispod jednog siromašnog sloja tila ili krutog tafta. Mladenka je u činu vjenčanja u centru zbivanja i svaka želi biti vrhunski dotjerana, a njezina je haljina ono po čemu se pamti. Zato bi svakako preporučila da se posavjetujete sa nekim čije mišljenje i ukus cijenite, a ne da vjerujete teti u salonu kojoj je jedina zadaća da vam proda haljinu.

I moj je zadatak da prodam haljinu, ali je svaka Kookabee vjenčanica u svojoj jedinstvenosti i originalnosti namjenjena točno određenoj osobi i takva haljina nosi sa sobom poruku, reklamu ili antireklamu. Ne dozvoljavam svojoj haljini da napusti studio sve dok ne vidim da je idealna za osobu koja će ju nositi i to je moj moto. Jednako tako, ukoliko vidim da se djevojka zamišlja u modelu haljine koji joj neće odgovarati, potrudim se pronaći bolje rješenje. U slučaju da se na kraju ipak ne možemo se složiti, ne upuštam se u izradu haljine. Međutim, to se zapravo još nije dogodilo. 🙂

Pusa od Melite!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja