Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Nutrijenti koji su neophodni za zdrav razvoj vašeg djeteta: Omega-3 masne kiseline

Nutrijenti koji su neophodni za zdrav razvoj vašeg djeteta: Omega-3 masne kiseline

To su esencijalne masne kiseline koje pomažu hraniti mozak i održavaju zdravlje. Dio su procesa izgradnje novih stanica što je ključ razvoja središnjeg živčanog i kardiovaskularnog sustava, te također pomažu tijelu apsorbirati hranjive tvari. Isto tako, omega-3 masne kiseline su važne za funkciju vida.

Osim toga, neka istraživanja pokazuju kako ove masne kiseline mogu pomoći kod psiholoških stanja i stanja koja uzrokuju probleme s ponašanjem upravo zbog svoje uloge u funkciji neurotransmitera. Studije su otkrile da djeca s poremećajem hiperaktivnosti i deficita pažnje bolje reagiraju nakon uzimanja omega-3.

Druge studije su povezale lošiju sposobnost čitanja s niskim razinama omega-3 masnih kiselina u djece, a obogaćivanje njihove prehrane ovim dodatkom za posljedicu je imalo poboljšanje pamćenja.

Iako je do sad provedeno dosta studija – neke su male, a neke imaju čak proturječne rezultate. Zato još uvijek ne znamo sve učinke koje omega-3 masne kiseline imaju na tijelo čovjeka.

Vrste omega-3 masti

Postoje tri različite vrste omega-3 masnih kiselina i sve su tri podjednako važne:

EPA ili eikosapentaenična kiselina
DHA ili dokosaheksaenoična kiselina
ALA ili alfa-linolenska kiselina

EPA i DHA se uglavnom nalaze u ribi, ali i govedini i piletini.  ALA se uglavnom nalazi u biljnim izvorima, iako je ima i životinjskog porijekla. Životinje iz slobodnog uzgoja obično daju proizvode s više omega-3 masti.

Dajte prednost hrani nad dodatcima prehrani

Preporuka stručnjaka je da uvijek prije posezanja za dodatcima prehrani nutrijente koji manjkaju u organizmu pokušate uvrstiti u redovnu ishranu. Ako je, konkretno, riječ o nedostatku omega-3 masnih kiselina, čiji je najbolji izvor definitivno riba, možda ćete automatski pomisliti kako nema šanse da vaše dijete jede ribu. Pa… budite domišljati. Pripremite losos u teriyaki umaku ili pastrvu s medom. Odaberite okuse koje dijete voli i kombinirajte ih uz ribu.

Ako dijete baš nikako ne želi jesti ribu, posegnite za lanenim uljem koje je najbogatiji biljni izvor omega-3 masnih kiselina. Lan ih ima čak dvostruko više od ribljeg ulja. Čajnu žličicu lanenog ulja dodajte u djetetov smoothie, juhu ili složenac tako da ga neće niti osjetiti.

Preporučene dnevne doze unosa omega-3 masnih kiselina prema dobi djece:

0-12 mjeseci: 0,5 g
1-3 godine: 0,7 g
4-8 godina: 0,9 g
9-13 godina (dječaci): 1,2 g
9-13 godina (djevojčice): 1,0 g
14-18 godina (dječaci): 1,6 g
14-18 godina (djevojčice): 1,1 g

Kako biste zadovoljili dnevne potrebe za omega-3 mastima kod djece u prehranu im uvrstite ove namirnice: losos, sardine, skušu, svježu tunu, pastrvu, haringu, iverak, kamenice, govedinu, sjemenke lana, orahe te chia sjemenke.

Izvor: Klinfo

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja