
Njoki od bundeve
Bundeva je izvrsna za izradu ukusnih njoka. Ove njoke ne samo da izgledaju predivno zbog boje već su i veoma ukusne te hranjive. Izrada je jednostavna i stvarno ne oduzima previše vremena. Njoke možeš poslužiti uz neki fini umak ili pesto, a isto tako ih možeš i samo lagano zapeći na maslinovom ulju ili maslacu dodati malo začina, primjerice kadulju i imaš fini obrok gotov u taj čas.
Za izradu ovih njoka najbolje bi bilo da nabaviš muškatnu ili hokaido tikvu. Najjednostavnije je da tikvu odmah ispečeš i žlicom izvadiš pire. No, tikvu možeš narezati na kockice te ju kuhati.
Sastojci koji će ti biti potrebni:
- 1 i pol šalica pirea od muškatne ili hokaido tikve
- 100 grama pšeničnog brašna
- 100 grama pšenične krupice
- malo soli
*brašno i griz možeš zamijeniti i bezglutenskim
Postupak:
1. Pećnicu upali na 220°C, a lim za pečenje obloži papirom za pečenje.
2. Tikvu prepolovi i premaži uljem, stavi ju s prerezanom stranom na papir za pečenje i peci 30-45 minuta (ovisno o veličini tikve), odnosno dok tikva ne pomekani (isprobaj vilicom).
3. Odstrani žlicom koštice iz tikve. Žlicom izvadi meso.
4. Zgnječi izvađeno meso vilicom kako bi nastao pire.
5. Pomiješaj gris, brašno i sol, dodaj pire od tikve.
6. Zamijesi mekano tijesto rukama, prema potrebi dodaj još malo pirea ili pak brašna (ovisno o tome fali li ti tekućine ili je tijesto presuho).
7. Tijesto podjeli na 4 jednaka dijela.
8. Pobrašni podlogu. Svaki dio rukama rastegni u valjak. Izreži male rombove.
9. U većem loncu zakuhaj veću količinu vode uz dodatak malo soli.
10. Ubaci njoke i kuhaj ih dok ne isplivaju na površinu. Procijedi njoke.
11. Zagrij ulje ili maslac na tavi te ubaci njoke i preprži ih sa svih strana kako bi postali hrskavi izvana, a mekani iznutra.
Izvor: gastro.24sata.hr
Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!