Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Njega tjemenica kod beba

Njega tjemenica kod beba

Iako se ne zna točan uzrok ove, oku neugodne pojave, uvriježeno je mišljenje da se javlja zbog pojačanog rada žlijezda lojnica, a ne zbog nedostatka higijene ili zaraznih i alergijskih bolesti, kako se pogrešno pretpostavlja.

Tjemenica se manifestira bijelo-žućkastim ili roskastim naslagama odnosno ljuskicama, najčešće na bebinu vlasištu, a moguća je njena pojava i na obrvama, vratu i kožnim nagibima. Ljuskice bebu ne svrbe niti peckaju pa nema razloga za paniku.
Kako liječiti tjemenicu i kada otići liječniku

Tjemenica ne zahtjeva liječnički nadzor već pojačane higijenske mjere. Svakodnevno pranje kose blagim dječjim šamponom omekšat će ljuskice, a blago trljanje suhim i mekanim ručnikom pomoći će ih otkloniti.

Ako je riječ o jače priljepljenim ljuskama, poslužiti može mekana četka za bebe kojom se nježno masira pranjem omekšano vlasište i zatim ponovno ispire mlakom vodom.

Iako je riječ o bebicama, nema straha da će mekana četka oštetiti glavu, ako se postupak obavlja nježno.
Kada se pojavi teži oblik tjemenice, u ljekarni je dostupno mnoštvo medicinskih šampona, kremica i kupki za otklanjanje tjemenice, a najviše rezultata pokazala su sredstva na bazi biljke nevena. Neven dokazano smiruje kožu i djeluje antiupalno.

Stari, isprobani recepti uključuju premazivanje bebine glavice maslinovim ili bademovim uljem koje valja ostaviti da djeluje dvadesetak minuta, a potpom isprati mlakom vodom i nježno brisati toplim ručnikom.

Nakon skidanja ljuskica, na vlasištu će se pojaviti blago crvenilo na koje ne treba reagirati, no ako se crvenilo proširi na ostatak tijela, a koža se počne gnojiti, vjerojatno je riječ o gljivičnoj infekciji candidom.

Dobije li dijete temperaturu i postane razdraženo, svakako ga odvedite pedijatru koji će onda ustanoviti o kakvoj je upali riječ i ima li dijete neurodermatitis.

Izvor: klinfo.hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja