
Neodoljivo romantični macaronsi za Valentinovo!
Kremu možete pripremiti s čim želite, ali nama se baš jako sviđa okus maline! Iako, ne morate nužno raditi kremu od maline, već možete koristiti kremu od limuna i malo marmelade od maline. A ako ste posebno inspirirani, možete ih zapakirati u male kutijice i složiti ih kao poklon nekome koga jako volite. Najvažnije je to, što ove preslatke macaronse možete pokloniti bilo kome koga volite, ne mora to nužno biti vaš partner/partnerica.
Sastojci za macaronse:
- 200 g fino mljevenog bademovog brašna
- 200 g šećera u prahu
- 200 g običnog šećera
- 50 ml vode
- 140 g bjelanjaka (ovo je od otprilike 4 jaja)
- ružičasta jestiva boja u gelu (3 kapljice)
Sastojci za kremu:
- 2 žlice maslaca, omekšalog
- 2 žlice krem sira
- 1 1/2 šalica šećera u prahu
- 1 žlica soka od limuna
- marmelada od maline (za nadjev)
Priprema:
- Pomiješati bademovo brašno i šećer u prahu i ostaviti sa strane.
- Pomiješati 200 g običnog šećera s vodom i zagrijavati na najmanjoj vatri, neprestano miješajući, držati na vatri dok se sav šećer ne rastopi; maknuti s vatre kada postigne temperaturu od 114 stupnjeva (mjeriti termometrom za karamel).
- Od bjelanjaka napraviti snijeg, ali ne sasvim čvrst; kada je šećerni sirup gotov, električnim mikserom na najvećoj brzini miješati snijeg i sirup (polagano ulijevati sirup u snijeg); miksati dok se smjesa ne ohladi na sobnu temperaturu (oko 8 minuta); u zadnjoj minuti miksanja, dodati 3 kapljice jestive boje u gelu.
- Isključiti mikser i polagano smjesu snijega i sirupa stavljati u smjesu bademovog brašna i šećera i miješati gumenom špatulom.
- Zagrijati pećnicu na 160 stupnjeva.
- Pripremljenu smjesu staviti u vrećicu za ukrašavanje i sa širim okruglim nastavkom istisnuti smjesu na lim obložen papirom za pečenje (stavljati smjesu promjera 3 cm), ostavite razmak od 3 cm.
- Ostaviti pripremljene macaronse na sobnoj temperaturi oko 15 minuta (da se gornji dio lagano posuši).
- Peći 8 – 10 minuta u zagrijanoj pećnici (gornji dio će biti još malo “lelujav” kad ga popipate, ali se treba držati za donji dio.
- Pečene macaronse ostaviti na sobnoj temperaturi 5 minuta prije nego ih skidate s papira za pečenje.
Krema:
- Izmiksati maslac i krem sir dok se ne sjedine pa polagano dodati ostale sastojke i kratko miksati dok smjesa ne postane glatka.
- Pripremljene macaronse podijeliti u parove da ih možete spajati pa ih namazati kremom – kremu stavite u vrećicu za ukrašavanje (ili u vrećicu za zamrzavanje jer ovdje ne trebate biti toliko precizni kao kod pravljenja macaronsa) i na jednom macaronesu po njegovom rubnom dijelu istisnite kremu, a u sredinu stavite marmeladu od maline i poklopite ga drugim macaronesom.
- Ovako pripremljeni macaronsi, da bi bili savršeno meki i topili se u ustima, trebali bi odstajati 24 h, no taj korak možete i preskočiti.
Izvor: gastro.24sata.hr
Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!
Share