
Neodoljivi mramorni kuglof zvijezda je svakog stola!
Mramorni kuglof mirisan je i prepun okusa, a svojom mekoćom osvaja na prvi zalogaj!
Klasicima poput mramornog kolača ne treba puno predstavljanja. On je prepoznatljiv, svakodnevni kolač koji svi ponekad pripremamo. Ipak, kada je dobar i sočan on može konkurirati i najsloženijim tortama. Upravo ta jednostavnost daje mu poseban šarm, a za svečanije prilike možemo ga pripremiti u formi kuglofa. Dodajte tome umak od čokolade, posipajte sve listićima badema i dobit ćete pravu zvijezdu blagdanskog stola bez puno truda.
Sastojci:
Za kuglof:
- 2 žlice kakao praha
- 250 g brašna
- 180 g čvrstog jogurta
- 250 g maslaca
- 3 jaja
- prstohvat soli
- 200 g šećera
- 3 žlice ulja
- ½ vrećice praška za pecivo
- 1 mahuna vanilije, ostrugane sjemenke
Za umak od čokolade:
- 100 g čokolade za kuhanje
- 100 ml slatkog vrhnja
Za posipanje:
- bademi narezani na listiće
- ušećerena korica naranče
Postupak:
Za kuglof:
Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Bjelanjke istucite u čvrst snijeg.
Maslac sobne temperature i šećer miksajte dok ne postanu kremasti.
Dodajte jogurt i ulje pa sve nastavite miksati.
Dodajte jedan po jedan žumanjak te nakon svakoga dobro izmiješajte da se sastojci povežu.
U drugoj posudi izmiješajte brašno s praškom za pecivo. Naizmjence dodajite brašno i snijeg od bjelanjaka u smjesu od maslaca i žumanjaka dok sve ne potrošite.
Podijelite smjesu na dva jednaka dijela pa u jedan dio umiješajte dvije žlice kakao praha, a u drugi dio umiješajte sjemenke vanilije.
Kalup za kuglof lagano nauljite pa u njega stavljajte žlicu bijele smjese, žlicu smeđe smjese naizmjence. Na kraju možete sve još malo izmiješati ili prošarati kako bi postigli mramorni efekt.
Pecite kolač u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 50 – 60 minuta ili dok ne položi test čačkalicom.
Pečeni kuglof pažljivo preokrenite na rešetku za hlađenje i odvojite ga od kalupa. Ostavite ga da se ohladi, a zatim ga prelijte umakom od čokolade i posipajte ga listićima badema i koricom naranče.
Za umak od čokolade:
Čokoladu narežite na manje komade dodajte joj slatko vrhnje pa sve rastopite nad parom. Dobro sve promiješajte kako bi se pretvorilo u glatki umak pa njime prelijte mramorni kuglof.
U slast!
Izvor: gastro.hr ; Fotografija: Andrea Cukrov
Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!