Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Nemate vremena za igru s djecom? Probajte ovako!

Nemate vremena za igru s djecom? Probajte ovako!

To je boljka današnjeg vremena, ali zato vam donosimo nekoliko jednostavnih načina da igru i zabavu s djecom ugradite u svakodnevne obaveze i rutinu. Između posla, obaveza, kućanskih poslova, društvenog života, plivanja, glazbene škole, žongliranja s pretrpanim dječjim rasporedom i još milijun drugih stvari koje jednostavno morate obaviti može biti poprilično teško pronaći vrijeme za igru s djetetom. Pa iako su prednosti igri tijekom koje ćete svu svoju pozornost usmjeriti na dijete neporecive, postoje i mnogi drugi načini da uključite igru u svakodnevne zadatke.

Buđenje

Započnite dan s malo smijeha igrajući brzu igru „Gore-dolje“. Primite dijete na ruke i dižite ga iznad sebe u zrak i to popratite visokim „Gore, gore, gore“, a zatim naglo „ispustite“ dijete i uhvatite ga dok dubokim glasom šapućete „Dolje, dolje, dolje“. Ova će igra biti zanimljiva nešto starijim bebama i vrtićarcima koji su odmah po buđenju dobrog raspoloženja.

Odijevanje

Ovo je sjajna prilika za brzinsko razgibavanje uz pjesmicu „Glava, ramena, koljena i prsti“. Ako se ne sjećate kako ide, poslužite se YouTube-om i pronaći ćete hrpu videa s ovom pjesmicom. Ukoliko vaše dijete uči engleski jezik, možete se razgibati i uz englesku, original, verziju „Head, shoulders, knees and toes“.

Razvrstavanje rublja

Košara za rublje puna meke odjeće poprilično je sigurno mjesto za dijete dok se vi pozabavite razvrstavanjem ostalog rublja, jer ga i dalje možete držati na oku. Starija djeca mogu vam i zaista pomoći – dogovorite se da razvrstavaju odjeću na hrpe po bojama, dok se s manjima možete igrati imenovanja stvari kao i učiti ih koja je koja boja.

Kupovina

Mnoge trgovine imaju trgovačka kolica s autićem na prednjem dijelu koja su primjerena za dvogodišnjake i trogodišnjake. Ako je vaše dijete ove dobi, možete za njega pripremiti vizualnu listu za kupovinu, a njegov je zadatak uočiti te stvari iz kolica i „podsjetiti“ vas da ih kupite. Na papir mu nacrtajte krušku, jabuku, grožđe, mrkvu ili nešto drugo zbog čega ste i krenuli u kupovinu.

Kuhanje

Iako ste inače možda skloni plašenju djeteta kako bi se sklonilo iz kuhinje dok kuhate jer bi se moglo opeći ili ozlijediti, postoje stvari kojima se može sigurno zabaviti u kuhinji. Postavite stabilan stolac pored vas i dajte mu dasku i nož za maslac uz nešto mekano za sjeckanje. Također vam može pomoći s dodavanjem sastojaka u jelo i miješanjem. I ne zaboravite da su djeca koja sudjeluju u pripremi hrane više zainteresirana i za isprobavanje onoga što su pripremali.

Čišćenje kuhinje

Umjesto da većinu vremena provedenog u kuhinji govorite „Ne diraj to! To je opasno!“ napravite siguran kutak za svog mališana. Odvojite jednu ili dvije ladice za njega gdje ćete mu staviti nekoliko plastičnih posudica, kuhača i pokoju tavicu ili lončić da i on može istraživati i spremati. To bi ga trebalo dovoljno okupirati da vi stignete počistiti što trebate.

Šetnja

Ako je vaše dijete još uvijek u kolicima pričajte mu o onome što možete vidjeti dok uživate u šetnji. Starija djeca često vole izazove poput hodanja po ivici ili niskom zidiću držeći vas za ruku – što je odlično za vježbanje njihove ravnoteže. Na kraju puta potaknite ih na skok u vaš zagrljaj uz „Tri, četiri – skoči!“.

Bavljenje papirologijom

Sortirate važne papire, plaćate račune, kalkulirate financije za naredno razdoblje, a vaš vas mališan cijelo vrijeme povlači za rukav i zove da se igrate? Pored svog mjesta postavite njemu maleni stolić i dajte mu „važne“ papire, spajalice, naljepnice i olovke. Neka se i on bavi papirologijom. I ne zaboravite mu se na kraju zahvaliti na trudu i pomoći.

Vrijeme za spavanje

Budite dosljedni u rutini kako bi se dijete osjećalo sigurno i znalo što može očekivati svake večeri. Istuširajte ga, obucite za spavanje, pročitajte mu priču za laku noć te kada se pozdravi s ostalim članovima obitelji, možete ga povesti na spavanje poslije napornog dana.

 

Izvor: klinfo.hr

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                          

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja