Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Nema vrta bez rajčice

Nema vrta bez rajčice

 Kod odabira sadnica važno je izabrati jake i zdrave biljke koje će biti dovoljno snažne da se prilagode uvjetima u novom okruženju. Zato treba izbjegavati biljke sa žutim listovima, a posebno je važno dobro provjeriti da slučajno nisu bolesne ili napadnute nametnicima. Od svog plodovitog povrća rajčica (Lycopersicon esculentum) je najraširenija povrtna kultura koja nije nimalo komplicirana za uzgoj bilo da se radi o kućnom vrtu ili jestivom balkonu. Ovo ukusno povrće za koje se u početku smatralo da je otrovna biljka, danas je zahvaljući svojoj mnogostranoj upotrebi u kuhinji jedna od najčešće korištenih namirnica u svijetu.

Postoji oko tisuću različitih sorti  koje se razlikuju po visini, boji, izgledu i okusu, a budući da je biljka samooplodna moguće je više sorti uzgajati na istoj lokaciji. Prema visini stabljike rajčice se dijele na visoke i niske, a prema trajanju vegetacije na rane, srednje rane i kasne sorte.

Rajčica je biljka koja voli sunčane pozicije i zaštitu od vjetra, a u vrtu dobro uspijeva kad je stalno posađena na istom mjestu. Kako je riječ o trajnici koja potječe iz tropskih krajeva i ima velike potrebe za toplinom, kod nas se uzgaja kao jednogodišnja biljka. Stoga se sadnice presađuju nakon što prođe opasnost od kasnih proljetnih mrazova što je u kontinentalnim područjima tijekom svibnja ovisno o trenutačnim vremenskim uvjetima.

Prilikom presađivanja, da bi vađenje biljke iz posudice bilo što nježnije za korijenov sustav potrebno je posudicu dobro zaliti vodom. Odmah zatim korijen sadnice stavlja se u kantu sa blatnom kupkom – mješavina vode i glistinca (humus od kalifornijskih glista) čime će se korijen obložiti hranivim slojem i umanjiti stres uzrokovan presađivanjem. Ako nema dovoljno vode za zalijevanje, a stabiljka biljke je kratka i debela poželjnije je saditi okomito jer će korijen bolje iskoristiti vodu iz dubljih slojeva.

Dok kod sadnica čije su stabiljke dugačke više odgovara tehnika kosog presađivanja gdje se korijen razvija u površinskom sloju tla, koji je bogatiji hranivom. Kod kose sadnje iskopa se jarak dubine otprilike 15 cm u koji se horizontalno položi sadnica, a biljka prekrije zemljom skoro sve do vrha. Kod obiju tehnika presađivanja, sadnica se sadi dublje nego što je to bila u posudi nekih 20 cm kako bi se dobro zakorijenila. Prije sadnje u rupu se dodatno stavi otprilike dvije šake blatne kupke i jedna žličica usitnjene ljuske od jajeta radi kalcija.

Taj element važan je za pravilan rast i razvoj korijena, kao i nadzemnog dijela biljke. Jedanko tako, kalcij utječe na povećanje otpornosti rajčice na nedostatak vode što je posebice korisno za vrijeme ljetnih suša. Bez obzira na vremenske uvjete odmah nakon sadnje važno je obilno zaliti presađene biljke, te prekriti površinu zemlje malčem kako bi se očuvala vlaga u tlu.

Malčiranje, odnosno nastiranje je prekrivanje tla slojem slame, sijena ili nekoga drugog organskog materijala. Da bi se iskoristio sav raspoloživi prostor u vrtu, između redova rajčice može se posaditi salata koja će poslužiti kao međukultura dok rajčica ne naraste. Lisnato povrće poput salate ima brži vegetacijski ciklus te se često koristi kao međukltura za rajčice, krastavce ili celer.

Izvor: Urbana Vrtlarka

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja