Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Neka boravak u prirodi bude čista zabava i uživancija

Neka boravak u prirodi bude čista zabava i uživancija

 Za neke roditelje, boravak cijele obitelji u prirodi nije najdraža zabava, jer svjesni su da će se svi vratiti prljavi i znojni – pa ipak, kada se sjete koliko priroda pozitivno utječe na djecu, predomisle se i prilagode.

Evo nekoliko osnovnih prilagodbi i očekivanja:

 • Prašina i klice nisu uvijek loše.
 • Bube pripadaju u prirodu. Ona je njihov dom.
 • Voda ispire grijehe iz prirode.
 • Odjeća je tu da se podere.
 • Ponekad se djeca malo ozljede.

Sklonost odlascima u prirodu ovisit će o mjestu odrastanja roditelja. Ako su djetinjstvo proveli u gradu, među betonskim blokovima, gdje bez pratnje svojih roditelja nisu mogli čak niti u bezbrižnu šetnju ulicom – velika je vjerojatnost da neće smatrati za neophodno da im djeca borave u prirodu. Dok će oni roditelji koji su imali privilegiju svoje djetinjstvo provesti s praćkama u rukama, trčeći kroz šume i njive znati koliko je to pozitivno iskustvo koje se odražava na cjelokupnu osobnost djeteta i prati ga do odrasle dobi.

Već dok odrastaju, ovi budući roditelji, znaju da svojoj djeci jednoga dana žele omogućiti igru na otvorenom u prirodi. Ne žele se ograničiti na organizirane posjete prirodi, žele da njihova djeca iskuse prirodu kroz vlastitu igru i istraživanje.

Neovisno spadate li u prvu ili drugu skupinu roditelja, garantiramo vam da igra u prirodi krije sjajne dobrobiti za djecu i stoga vam donosimo ideje koje će vam osigurati sjajnu zabavu u prirodi.

 • S djecom odaberite odjeću za van. Neka to bude odjeća koja se može uprljati, poderati i unerediti bez da kasnije korite dijete. Nema potrebe da djetetu stvarate pritisak zbog obične mrlje od trave ili skorenog blata na koljenima.
 • Igrajte se sa štapovima, grančicama i kamenčićima. Od početka je važno da djeca znaju moć prirode. Manje je vjerojatno da će kasnije gađati kamenjem nekoga ili ga bockati granom, ako su u potpunosti upoznati s cijelim spektrom potencijalnih uloga koje ove stvarčice mogu preuzeti kroz njihovu maštu u djetinjstvu.
 • Ako nemate mogućnosti da imate vrt u kojem će vam dijete pomagati oko sijanja, zalijevanja i branja voća i povrća, nađite neki komadić zemlje u vašoj blizini koji će podnijeti malo dječjeg lopatanja i istraživanja.
 • Aktivnosti iz udobnosti doma prebacite van. Na primjer, povedite djecu van i tamo im čitajte. I ostale aktivnosti isto tako iz zatvorenog prostora možete prebaciti pod sunce. Slažite puzzle na pločniku, provodite vrijeme jednostavno sjedeći vani i razgovarajući, možete povremeno s plastičnim ili papirnatim posuđem organizirati i obrok vani ili slušati glazbu na otvorenom uz ples i ludiranje.
 • Razmotrite ideju o kućnom ljubimcu. Ako djeca odrastaju uz psa ili mačku, naučit će ih i poštivati. Postat će znatiželjni i o drugim životinjama. A također će naučiti i vrijednu lekciju o poštivanju drugih živih bića.
 • Šetnja. Ovo je jednostavno. Razmislite gdje biste se mogli rekreativno prošetati. Po lijepom vremenu izbjegavajte automobil. Zamijenite ga pješačenjem ili bicikliranjem. Naučite i djecu da usvoje ovo pravilo.
 • Dišite. Možda zvuči pomalo šašavo, ali ljudi zaista zaborave disati punim plućima kada su u prirodi. Ljudi, uglavnom, dišu automatski, a samo rijetki obrate pozornost na to kako dišu. I zato, kada ste vani – duboko dišite i naučite svoju djecu da dišu punim plućima, jer, između ostalog, to je osnova svake anti-stres metode.

Uživajte u prirodi s obitelji. Ako ipak postoje ograničenja poput alergija, učinite svoje povezivanje s prirodom kratkim i slatkim. Prilagodite svoj životni stil svojim ciljevima i počnite s malim stvarima. Ne zaboravite biti realni kada su u pitanju vaša fizička snaga i aktivnosti na otvorenom. Budite opušteni i zabavni, djeci će to goditi.

Izvor:Klinfo

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja