Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Ne strahujte od prvih izlazaka i tuluma vaših tinejdžera

Ne strahujte od prvih izlazaka i tuluma vaših tinejdžera

Osim tjelesnih i psihičkih promjena s kojima se djeca i roditelji moraju suočiti ulaskom u pubertet, kod djece dolazi i do nekih novih navika i potreba koje roditelje ponekad znaju uplašiti.

Prvi samostalni izlasci i grupni tulumi mogu biti zastrašujući roditelju čije se dijete donedavno igralo lutkama, no uz pravilan pristup i otvoren odnos s djetetom, prve zabave mogu biti obostrani užitak.

Započnite s kinom

Iako je proces individualan, djevojčice će oko četvrtoga razreda, a dječaci nešto kasnije početi razmišljati o samostalnim izlascima s društvom. Takve su želje sasvim normalne i pozitivne, jer socijalizacija u ovom osjetljivom razdoblju, djetetu je prijeko potrebna da bi bilo zadovoljno.

Prvi su izlasci najčešće zajednička druženja s istim spolom, ali potaknite dijete da izađe i u mješovitom društvu. Kino je uvijek sigurno mjesto za prve izlaske pa ako vaše dijete ne pokazuje velik interes ili ga je stid spomenuti da bi izašlo u društvu, predložite mu da samo pozove prijatelje na neki dobar film u kino.

Osigurajte mu dovoljno novaca za kartu i kokice, ali i za piće ili kolač ako kasnije s društvom poželi ostati u gradu. Dobra alternativa kinu su i izlazak na pizzu, kuglanje, klizanje, u kazalište ili na sportsku utakmicu nekog manjeg tima, u sigurnijoj atmosferi.

Dogovorite vrijeme povratka i način prijevoza, ali ne namećite djetetu da ćete doći po njega, ako izrazi želju da se vrati javnim prijevozom, u društvu prijatelja. Prvi su izlasci idealna prilika za osamostaljenje i snalaženje u prometu.

Uspostavite povjerenje i otvoren odnos s djetetom

Ako ćete do djetetove tridesete vjerovati kako je ono još uvijek vaša beba, otežat ćete život i sebi i njemu. Prihvatiti da se dijete osamostaljuje i odvaja od roditeljskih skuta, ponekad je neopisivo teško, ali ujedno je i jedini način da mu omogućite zdravo razvijanje u mladu osobu.

Sukladno tome, roditelj mora biti svjestan da se dijete u svojim najosjetljivijim godinama prvi put susreće s alkoholom, cigaretama, ali i ljubavnim odnosima. Iznimno je važno izgraditi otvoren odnos u kojemu se nećete ni vi ni dijete praviti blesavi i ponašati kao da stvarnost ne postoji.

S djetetom otvoreno porazgovarajte o doličnom i nedoličnom ponašanju, o štetnosti konzumacije narkotika te o emotivnim situacijama koje ga mogu zadesiti na prvim tulumima i izlascima. Ne branite mu da nešto isproba, jer i sami znate da na takvo što ne možete utjecati, ali ga upozorite na eventualne štetne posljedice koje takvo ponašanje nosi sa sobom.

Budite iskreni i recite mu da ste i vi jednom bili u sličnoj situaciji i da ste svjesni s kakvim će se izazovima susresti, ali da je u takvoj situaciji važno razmišljati vlastitom glavom i u svakom trenutku biti odgovoran za svoje ponašanje.

Neka dijete predloži vrijeme do kojega želi ostati na tulumu, a vi odlučite hoćete li pristati na taj termin i dogovorite način prijevoza odnosno povratak kući.

Ako dijete osjeti da s vama može otvoreno razgovarati, osjećat će se sigurnije, a i vjerovat će da u svakom trenutku imate pravo znati gdje je i s kim je. Naravno da mu ne smijete dozvoliti iskorištavanje i da ste prije svega roditelj, a tek onda prijatelj no uzajamno povjerenje ostvareno u predadolescentnom razdoblju postavlja temelj za kvalitetan dugoročan odnos s vašim najmilijim bićima na svijetu.

Izvor: klinfo.hr/

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja