Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Navike koje će vam olakšati roditeljstvo

Navike koje će vam olakšati roditeljstvo

Donosimo vam nekoliko navika koje će vam sigurno olakšati roditeljstvo, ali i učiniti ga radosnijim.

Stvorite dnevni ritam

Nije nužno da imate svaki dan isplaniran do u detalj, ali stvaranje dnevnog ritma je vrlo korisno jer djeca znaju što kada mogu očekivati. Dnevni ritam stvara stabilan temelj jer se djeca osjećaju sigurno i lakše im je podnijeti različite stvari (obroke, odlaske na spavanje, itd.) kad znaju kada će što raditi.

Osim toga, kada je dnevni ritam dobro uhodan rutina se sama nameće. Djeca shvaćaju da je, na primjer, nakon večere vrijeme za kupanje, čitanje priče i spavanje. Tako dnevni ritam djeluje umirujuće na djecu, ali i pomaže roditeljima da se osjećaju samopouzdanije.

Držite se rutine

Uz dnevni ritam, rutine čine roditeljstvo lakšim. Nije važno samo znati kad što očekivati, važno je i kako ćete to odraditi. Slatki rituali nježnosti prije spavanja i razgovori tijekom obroka u užurbanoj svakodnevici vraćaju fokus ukućana jednih na druge. Povezanost koja iz toga proizlazi donosi mir u dom i zato je rutina važna.

Družite se kao obitelj svaki tjedan

Poslovnim rječnikom, ovo bi se nazvalo obiteljski sastanak. Ukoliko već ne prakticirate, preporučljivo je da započnete s ovom praksom. Obiteljski sastanci imaju višestruku namjenu: pomažu obitelji da bolje funkcionira kao zajednica, a tijekom druženja može se razgovarati o tome što ste dobro odradili ovaj tjedan, što nije bilo dobro i što treba popraviti, te praviti planove za sljedeći tjedan. Ako svi dobivaju jednaku mogućnost da izraze svoja mišljenja i ideje, stvara se veća povezanost u obitelji.

Kada obitelj zajednički radi na problemima, djeca uče kako raditi u timu, ali i kako otkloniti problem. Također, ova se druženja mogu iskoristiti i za prisjećanja na neke uspomene, kao i za međusobne zahvale ili pohvale ako netko ima potrebu izraziti ih. Kada djeca znaju da se njihov glas čuo, shvatio i da se cijeni, roditeljstvo će sigurno biti olakšano.

Budite jasni i dosljedni

Mnogi problemi pri odgoju djece nastaju jer roditelji ne postavljaju jasne granice ili ih se ne drže. Kada dijete radi nešto što ne bi trebalo, nije dovoljno samo ga upozoriti da prestane to raditi, treba ga i uputiti u očekivano ponašanje u datom trenutku.

Ako ih se ne usmjeri, malo je vjerojatno da će učiniti ono što i kako je roditelj zamislio. Kada dijete vidi da je roditelj fleksibilan s granicama koje postavlja velika je mogućnost da će ih poželjeti testirati i provjeravati dokle može ići. Nasuprot tome, ako se oba roditelja slože i jasno i dosljedno postave granice svakodnevica će biti olakšana jer neće dolaziti do cjelodnevnih maratona borbe za moć.

Izvor: klinfo.hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja