Naslovna  /  Prirodna medicina   /  Natrijev nitrit – opasnost skrivena u mesnim prerađevinama

Natrijev nitrit – opasnost skrivena u mesnim prerađevinama

Godine 2015. mesne prerađevine, poput kobasica, mortadele i hrenovki, službeno su proglašene kancerogenima te su otad pod povećalom javnosti. Brojna nova istraživanja samo su učvrstila tezu da ti proizvodi štete ljudskom organizmu.

Među potencijalno opasnim sastojcima i aditivima koji su prisutni u mesnim prerađevinama prvo mjesto po štetnosti za ljudsko zdravlje zauzima natrijev nitrit (E250).

U nastavku doznajte zašto je taj kemijski spoj, odnosno konzervans, toliko opasan i koje sve loše promjene izaziva u vašem organizmu.

Počeci čuvanja i konzerviranja hrane

Naši su preci tisućama godina primjenjivali različite metode kako bi produljili trajnost hrane. Stari Grci i Rimljani su, primjerice, koristili sol kako bi očuvali meso i ribu za svoje vjerske obrede. U Sjevernoj Americi domoroci su veće količine ulovljene ribe sušili i dimili.

Do 19. stoljeća pojavile su se nove metode i načini očuvanja hrane poput mesa konzerviranog u limenkama. Tijekom velikih svjetskih ratova, kada su vladali glad i nestašica, javila se još veća potreba za spremanjem i čuvanjem hrane za „crne dane“.

Vojna industrija tražila je načine da vojnicima dugoročno osigura lako prenosivu i brzu hranu, bez kuhanja, a upravo su konzerve bile najbolje rješenje.

Početkom 20. stoljeća proizvođači hrane otkrili su kemijski spoj natrijev nitrit, koji djeluje kao konzervans te sprečava rast i razmnožavanje opasnih bakterija prisutnih u mesu.

Tada su brojni proizvođači mesa počeli taj sastojak dodavati u svoje prehrambene proizvode.

Nitrozamini – opasni spojevi koji nastaju iz nitrita

Osim što sprečava rast bakterija u mesu, poput Clostridium botulinum, natrijev nitrit pridonosi i slanom okusu proizvoda te pojačava crvenkasto-ružičastu boju koja je tipična za procesirano i prerađeno meso.

Na deklaraciji proizvoda natrijev nitrit naveden je pod kodnom oznakom E250. Nitriti kao glavni sastojci natrijevih nitrita kemijski su spojevi sastavljeni od jednog atoma dušika i dva atoma kisika.

5 prirodnih lijekova za borbu protiv superbakterija

Tijekom izlaganja toplini ti se spojevi pretvaraju u opasne nitrozamine, koji su toksični i mogu opasno ugroziti vaše zdravlje.

Izlaganjem mesnih proizvoda visokim temperaturama, primjerice, tijekom prženja ili pečenja na roštilju, između dodanih nitrita i proteina prisutnih u mesu dolazi do reakcije, koja rezultira pojavom kancerogenih nitrozamina.

Osim u što ih već unosite u organizam konzumacijom suhomesnatih proizvoda, nitrozamini mogu nastati i poslije u vašem probavnom  traktu zbog djelovanja određenih crijevnih bakterija.

Spomenuti nitrozamini, koji su i sastojak lateks proizvoda poput balona i gumenih rukavica, dovode se u vezu s raznim vrstama tumora, dijabetesom, neurološkim bolestima i trovanjem organizma.

To su potvrdila brojna znanstvena istraživanja provedena u posljednjih tridesetak godina.

Kako natrijev nitrit ugrožava vaše zdravlje

1. Povećava rizik od raka želuca, debelog crijeva, dojke i mjehura

Nedavno je Svjetska zdravstvena organizacija prerađene mesne proizvode službeno proglasila kancerogenima, i to na temelju velikog broja istraživanja koja su dokazala vezu između konzumacije mesa i povećanog rizika od raznih oblika raka.

Jedno izvješće, koje je obuhvatilo 61 studiju, pokazalo je da povećan unos nitrozamina i nitrita povećava rizik od raka želuca i probavnog trakta.

Ostala istraživanja također su otkrila vezu između većeg unosa mesnih prerađevina i raka jednjaka, raka debelog crijeva, karcinoma dojke i raka mokraćnog mjehura.

2. Povećava rizik od dijabetesa tipa 1

Istraživanje objavljeno u „Diabetes Medicine“ otkrilo je da veći unos nitrita putem hrane povećava rizik od nastanka dijabetesa tipa 1 kod djece, ali i kod odraslih ljudi.

Riječ je o kroničnoj autoimunoj bolesti koja nastaje zato što gušterača ne može proizvoditi dovoljno inzulina. Tada imunosni sustav počinje napadati vlastite stanice gušterače koje su odgovorne za proizvodnju potrebnog inzulina.

Druge studije, koje su provedene u Coloradu i Yorkshireu u Engleskoj, pokazale su da konzumacija vode koja sadrži visoke razine nitrita također povećava rizik od dijabetesa tipa 1.

3. Dovodi do opasnog manjka kisika u organizmu

Povećanim unosom nitrita u krvi se stvara methemoglobin. Riječ je o posebnoj vrsti oksidiranog hemoglobina koji na sebe ne može vezati kisik, stoga je uvelike narušen prijenos kisika putem krvi do stanica i tkiva.

Ta se bolest naziva methemoglobinemija, a očituje se plavkastom bojom kože, umorom, glavoboljom te razvojnim poremećajima kod novorođenčadi.

Bolest može biti nasljedna ili pak rezultat unosa raznih otrova putem lijekova i hrane. Methemoglobinemija može nastati zbog dugotrajne konzumacije kontaminirane vode ili mesa bogatog nitritima.

Kako bi se spriječila pojava ove bolesti kod dojenčadi, stručnjaci preporučuju trudnicama smanjenje unosa hrane koja sadrži veće količine nitrata.

Više razine nitrita i nitrata kod trudnica povećavaju rizik od poremećaja kod novorođenčadi, a može se javiti i sindrom tzv. plavih beba, koje imaju ozbiljnih respiratornih problema.

4. Dovodi se u vezu s Alzheimerovom bolešću

Osim što povećava rizik od raka i dijabetesa, natrijev nitrit može pridonijeti pojavi Alzheimerove bolesti. Visoke razine natrijeva nitrita opasno narušavaju zdravlje mozga i kognitivne funkcije.

Studija objavljena u časopisu „Journal of Alzheimer’s Disease“ pokazala je da nitrozamin uzrokuje oštećenja motoričkih funkcija i poremećaje u učenju, neurodegeneraciju i povećanje razina štetnih proteina u mozgu koji stvaraju plak te pridonose razvoju Alzheimerove bolesti.

5. Može dovesti do akutne toksičnosti organizma

Osim što povećava rizik od brojnih kroničnih bolesti i raka, natrijev nitrit može izazvati i akutnu toksičnost organizma ako ga osoba konzumira u velikim količinama.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, 10 grama ovog spoja je smrtonosno, ali zabilježeno je i da doza od 2 dva grama dnevno može rezultirati smrću.

Simptomi akutne toksičnosti su mučnina, vrtoglavica, plavkasta boja kože, povraćanje, konvulzije (grčevi) i glavobolje.

Popis mesnih prerađevina koje su bogate nitritima

Prirodna medicina na dlanu

Vakuumirane i konzervirane namirnice koje se posebno ističu udjelom natrijeva nitrita su:

–    šunka
–    hrenovke
–    slanina
–    razne salame
–    kobasice
–    mortadela
–    mesni naresci
–    usoljeno i konzervirano meso
–    sušeno meso

Treba imati na umu i to da je natrijev nitrit samo jedan u nizu štetnih spojeva koji se nalaze u prerađenom mesu.

Ostali potencijalno opasni spojevi koji se nalaze u određenim vrstama prerađenog mesa su policiklički aromatski ugljikovodici (PAH), natrijev klorid i heterociklički aromatski amini (HAA).

Kako maksimalno smanjiti unos nitrita

Najlakši način smanjivanja unosa nitrita jest izbacivanje prerađenih i konzerviranih mesnih proizvoda iz svoje prehrane. Svakako povećajte unos namirnica bogatih vitaminom C jer taj snažan antioksidans može spriječiti stvaranje štetnih nitrozamina u organizmu.

Jeste li znali da slaninu i slične mesne proizvode možete zamijeniti zdravijom alternativom – tempehom?

Riječ je o sve popularnijoj namirnici, koja nastaje fermentacijom soje, a koja okusom podsjeća na meso. Tempeh možete koristiti u receptima u kojima ste dosad dodavali meso.

U ovu svrhu možete također koristiti tofu i sejtan.

Nitriti i nitrati – koja je razlika?

Uz natrijeve nitrite kao konzervansi često se spominju i natrijevi nitrati, koji su, osim u prerađenom mesu kao konzervans, prirodno prisutni u biljkama i tlu.

Riječ je o kemijskim spojevima koji sudjeluju u tjelesnim i metaboličkim procesima. Međutim nitrati mogu postati štetni ako se kroz razne kemijske procese i u raznim uvjetima sintetiziraju u nitrite, štetne spojeve o kojima je ovdje riječ.

Kako biste maksimalno smanjili razinu nitrita i nitrata u organizmu, umjesto mesnih prerađevina i suhomesnatih proizvoda jedite svježe, organsko voće i povrće te provjerite kvalitetu vode koju pijete.

Izvori korišteni u članku uključuju:

https://draxe.com/sodium-nitrite/
https://bs.wikipedia.org/wiki/Natrij-nitrit
https://e-brojevi.udd.hr/250.htm
https://www.centarzdravlja.hr/
https://hr.wikipedia.org/

Istraživanja:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16865769
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7955990/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3108955/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2952429/
Izvor: alternativa-za-vas

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga.                     

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja