Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Napravite vrt koji se lako održava

Napravite vrt koji se lako održava

 

Svaka vrsta zelenila zahtijeva pažnju i brigu, a ako ste u nedostatku vremena, napravite jednostavan vrt u čije održavanje nećete morati ulagati puno dragocjenih resursa. Stvar je u promišljenom izboru biljaka i elemenata za uređenje. Zelenilo nije samo ukras eksterijera već i potreba čovjeka da se poveže s prirodom. Zato smanjite broj zahtjevnih biljaka, a nadoknadite ih onima koje nemaju velike potrebe za održavanje.

 

Travu zamijenite šljunkom, kamenjem ili divljim cvijećem

Travnjak je najveći potrošač vode i jedna od površina koja zahtijeva najviše održavanja. Dijelove travnjaka možete zamijeniti šljunkom ili kamenom, koji vrtu daju suvremen i minimalistički izgled, a zahtijevaju i manje održavanja. Pritom ne zahtijevaju zalijevanje, a predstavljaju idealno mjesto za sukulente. Njihovi listovi su zanimljivog oblika, a brzo rastu i razmnožavaju se te ne traže posebne uvjete. Za uzgajanje im je dovoljno malo zemlje i dosta sunca.

Ipak, ako u vrtu imate travu za košnju, kosite u ravne trake, a ostatke od košnje ne morate skupljati jer će takav malč nahraniti travnjak. Razmislite i o tome da svoj travnjak zamijenite livadom s divljim cvijećem koje zahtijeva samo povremeno orezivanje.đ

 

Izgradite vrtne gredice

Za mali vrt s povrćem ne treba vam puno vremena. Biljke mogu biti posađene u posudama što će olakšati kontrolu korova i navodnjavanja. U slučaju gredica, nemojte se ograničiti redovima, neka biljke rastu u prijateljstvu jedne s drugima jer će se na taj način međusobno štititi od štetnika, pravit će si hlad i održavati zemlju vlažnom. Također, zemlju možete malčirati što će smanjiti potrebu za zalijevanjem, plijevljenjem i okopavanjem. Također, podignute gredice su lakše za održavanje jer su pristupačnije, nad njima se ne morate saginjati, a lakše se kontroliraju korovi. 

 

Bitan je izvor vode

Biljke koji imaju veću potrebu za vodom treba uzgajati bliže izvoru vode ili im treba osigurati automatski sustav za navodnjavanje. Također, posude i lonce treba staviti jedne do drugih kako bi zalijevanje bilo brže, a to će i usporiti sušenje supstrata u loncima. 

 

Ukrasne biljke i trave, povrće i voće

Moguće je kreirati šareni pejzaž koji ne treba puno zalijevanja jednostavnim izborom pravog asortimana sukulenata i raznobojnih trava, ali ako volite cvijeće u vrtu, izaberite izdržljivije biljke koje zahtijevaju manje vode.Sadite povrće i voće koje zahtijeva manje održavanja poput tikvica, raštike, blitve, rikole te voće poput ribizla, malina ili izdržljivih voćaka kao što su kruške i jabuke. Također je dobro posaditi drveće, grmlje i ukrasno cvijeće koje ne zahtijeva puno njege, poput raznog bobičastog voća, magnolije ili kurike. 

Kod izbora ukrasnih trava dobar izbor su: plava trava, fontana trava, plava ovas trava, pampas trava, a postoje i one koje zahtijevaju “šišanje” samo jednom godišnje poput šaša (Carex sp.) ili rogoza (Miscanthus sp.). Možete saditi i narcise, lavandu, klokanovu šapu i druge manje zahtjevne biljke.

 

 

 

 

Izvor: agroklub.com

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

 

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja