Naslovna  /  Fina papica   /  Napravite sami domaći kvasac od samo dva sastojka

Napravite sami domaći kvasac od samo dva sastojka

 

No, jeste li znali da možete sami napraviti kvasac kod kuće? Ako se odlučite na taj postupak, važno je da ga ne zaboravljate održavati i učestalo ga “hraniti”. Taj postupak je nažalost, spor – ako započnete danas, proći će tjedan dana prije nego što možete ispeći svoj prvi kruh, ali kada ga jednom izradite, možete ga koristi čak godinama. 

 

Postupak izrade domaćeg kvasca: 

1. Za početak pripremite čistu staklenku u kojoj će vaš starter moći rasti. 

2. Dodajte jednake količine brašna i mlake vode – oko 200 grama trebalo bi biti dovoljno za početak. Možete koristiti bilo koju vrstu brašna (sve dok je na osnovi žitarica), ali ako imate oštro bijelo brašno, odaberite njega. 

3. Nakon što ste pomiješali brašno i vodu, tu mješavinu ostavite u nepokrivenoj staklenci i spremite je negdje na toplo preko noći. 

4. Sutradan odbacite polovicu smjese i dodajte 100 grama brašna i isto toliko vode (ili polovinu prvotne količine ako ste započeli s većom ili manjom količinom). 

5. Ovaj postupak potrebno je ponavljati svaki dan dok ne vidite mjehuriće u smjesi. Obično to traje od pet do sedam dana. 

6. Kada dosegne ovu točku, smjesu stavite u hladnjak i “hranite” je jednom tjedno.Tada je izvadite iz hladnjaka na sobnu temperaturu, dodajte brašno i vodu, a zatim ostavite da odstoji između pola sata i sat vremena prije nego što je ponovno vratite u hladnjak. 

7. U ovoj fazi, svoj kvasac već možete rabiti za izradu kruha, ali svaki put kada uzmete određenu količinu, starteru vratite izgubljeno. Na primjer, ako u receptu koristite 100 grama startera, dodajte mu 50 grama brašna i 50 grama vode.

8. Jednom kad ste uzgojili vlastiti kvasac, možete ga upotrebljavati godinama. Sve što trebate je nastaviti ga “hraniti” brašnom i vodom svaki put kada mu uzmete dio za pečenje kruha. 

 

 

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

 

 

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja