Naslovna  /  Prirodna medicina   /  Napravite prirodni eliksir – domaći sirup od koprive

Napravite prirodni eliksir – domaći sirup od koprive

 

Napravite ga sami – donosimo vam narodni recept u kombinaciji s medom i limunom, nepogrješivu kombinaciju prirodnih sastojaka u kojoj generacije uživaju već desetljećima. Važno je napomenuti da je nužno brati isključivo mlade listove koprive (vrh i 3-4 lista ispod vrha) na području koje nije zagađeno prometom ili industrijskom proizvodnjom. 

  

Sastojci (osnovni recept): 

  • 1 litra pročišćene (filtrirane) vode 
  • 400 gr svježih, mladih listova koprive 
  • 7 limuna 
  • 800 gr smeđeg šećera (ili drugog zaslađivača po želji) 
  • 5 jušnih žlica meda od livade 

 

1. način pripreme: 

1. Listove koprive dobro operite. U posudu ulijte pročišćenu vodu i 5 limuna koje ste prethodno narezali. 

2. Poklopite posudu i ostavite da odstoji 24 sata. 

3. Sljedeći dan dobro izgnječite sve sastojke, pa procijediteDodajte zaslađivač (šećer, steviju) i svježe iscijeđeni sok od preostala 2 limuna.  

4. Zakuhajte smjesu do vrenja i ostavite 5 minuta da vrije, uz neprestano miješanje. Ako primijetite pjenu, uklonite je s površine. 

5. Koristite li med, njega ne stavljate tijekom kuhanja, nego kad se smjesa već gotovo ohladila, neposredno prije ulijevanja u sterilizirane staklenke. Staklenke dobro zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu. 

 

2. način pripreme 

1. Posudu s koprivom, vodom i limunima ostavite 24 sata da odstoji, a potom smjesu procijedite (zgnječite limune i koprivu) i dodajte joj zaslađivače.  

2. Sve dobro promiješajte ostavite još 3-4 sata da se sladilo otopi, uz miješanje, a sirup zatim izlijte u sterilizirane staklenke. 

3. Domaći sirup ima rok trajanja od 6 mjeseci. 

  

 

Izvor: alternativa-za-vas.com

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja