
Lagana salata sa šampinjonima
Osim što su lagane i jako nisko kalorične te gotovo bez masti (oko 22 kcal na 100 g) gljive su bogate antioksidansima, fitonutrijentima, vlaknima i vitaminima te bi svakako bilo poželjno da su na jelovniku barem jednom tjedno. Dobar suizvor gotovo svih esencijalnih aminokiselina, što ih čini odličnom zamjenom za meso i preporučuju se u vegetarijanskoj prehrani.
Posebno mi se sviđa što su jako prilagodiva namirnica te se koriste u raznim jelima, od juha, namaza, na brusketama, pizzi, kao prilog, do “zamjene za meso” u tjesteninama, burgerima itd. Prema 4 600 godina starim hijeroglifskim zapisima, drevni Egipćani smatrali su gljive namirnicama koje im podaruju besmrtnost, a u kineskoj su kuhinji osim delicija prihvaćene i kao lijek, posebice ako se spominju Shii-take. Zato, evo brzog i jednostavnog recepta za laganu salatu u kojoj su zvijezda šampinjoni s grila.
SASTOJCI:
– 250 g šampinjona, zelena salata iceberg ili po izboru (miks zelenih salata tipa rikola, matovilac, kristal, putar), 2 šake kukuruza šećerca, 1 rajčica ili mini rajčice, 10-ak kockica starijeg kruha, sol, papar, sok limuna, maslinovo ulje, bučino ulje, aceto balsamico, ružmarin, origano
POSTUPAK:
1. Šampinjone začinimo soli, paprom, origanom i ružmarinom pa na naglo prepržimo na malo maslinovog ulja. Ostavimo sa strane, a na istoj tavi popržimo kockice starog kruha koje smo prethodno prelili s malo bučinog ulja ili maslinovog ulja.
2. Sada dodamo i kukuruz da se isto zapeče, tj. pusti aromu. Sve istresemo sa strane.
3. Salatu narežemo na trake a rajčicu na kockice ili mini rajčicu na polovice. Slažemo na okrugli poslužavnik zelenu salatu kao podlogu pa na nju rajčicu, šampinjone, kukuruz, okolo tostirani kruh.
4. Dodatno posipamo bučinim uljem i pokapamo sokom limuna i/ili aceto balsamicom za notu svježine i kiseline.
5. Po želji možete naribati i parmezan ili dodati kockice feta sira, piletinu s grila na prutiće. No u ovoj originalnoj verziji je također jako fina i vege friendly, bez dodataka poput sira ili piletine.
Izvor: Gastro
Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga.