Naslovna  /  Fina papica   /  Najslasnije domaće krafne

Najslasnije domaće krafne

Mislila sam da je sama priprema puno duža, ali otkako sam krenula pa dok zadnja nije bila pečena prošlo je samo 2 sata. Mojih 16 krafni ispalo je odlično.

Pokladnica ili krafna je slatki kolač od dizanog tijesta. Pokladnice su dobile naziv po pokladama, starom običaju maskiranja, glagolu “prerušavati”. U narodu se zadržao prilagođeni njemački naziv, krafna ili krofna. Kolač je inače ostavština Austro-Ugarske. Prži se u ulju s obje strane. Okruglog je oblika sa ili bez rupe u sredini.

Puni se nadjevom od pekmeza, marmelade ili se stavlja žličica marmelade na samu krafnu, a ukrašava se šećerom u prahu. Krafna je tradicionalni kolač poklada, kod nas u Slavoniji popularne su i za vrijeme kolinja. Kako je sada pokladno vrijeme, vrijeme je da se i vi okušate, ako već niste. Recept ću prenijeti detaljno, a i slobodno se javite ako budete imali bilo kakva pitanja. Ja volim šuplje krafne, one me podsjećaju na djetinjstvo, ako i vi volite takve – tada koristite meko brašno, ako volite pune krafne, teške, koristite oštro brašno.

Domaće krafne

Sastojci (za 16 krafni):

1 svježi kvasac (40 g)
prstohvat šećera
oko 2.5 dcl toplog mlijeka
1 jaje
2 žumanjka
2 žlice šećera
4 žlice ulja
2 žlice ruma1 vanil šećer
500 g mekog brašna
prstohvat soli
limunova korica
1 l ulja za prženje krafni
šećer u prahu za posipanje
dodatno brašno za posipanje

Priprema:

1. Zagrijte mlijeko i izvažite potrebne sastojke, ostale sastojke pripremite.

2. U manju posudicu namrvite kvasac sa prstohvatom šećera i 1.5 dcl toplog mlijeka. Ostaviti da se diže na toplom oko 10 minuta. Ako ne nabubri, ponoviti sa novim kvascem.

3. U jednoj posudi pjenasto umutiti jaje, žumanjke, šećer, ulje, rum i vanil šećer.

4. U veću plastičnu posudu za miješenje stavite brašno, dodajte uzdigli kvasac, izmućena jaja, prstohvat soli i limunovu koricu.

5. Mikserom i posebnim nastavkom za tijesta počnite mijesiti tijesto. Raditi pokrete mikserom kao da rukom mijesite. Onako gore dole – krenite od sebe gore, pa nazad prema sebi. Postepeno dodavajući ostatak toplog mlijeka. Zavisno o brašnu trebat će više ili manje.

Ja sam otprilike izmjerila da treba za cijeli recept 2.5 dcl. Tijesto treba biti ljepljivo, ali kompaktno. Kada se počne odvajati od posude (nakon par minuta) prestanite mijesiti mikserom i nastavite mijesiti rukama tako da prebacite tijesto iz posude na pobrašnjenu površinu i mijesite rukama. Dodajte si još otprilike šaku brašna kako biste umijesili lijepo glatko dizano tijesto koje se ne ljepi za ruke. Ako vam ruke budu od brašna slobodno ih operite pa se vratite mijesiti tijesto.

6. Posudu sa tijestom pokrijte krpom i ostavite na toplom da se utrostruči. (oko sat vremena).

7. Kada se je tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i kratko ga još premijesite. Premiješeno tijesto sada razvaljajte na debljinu od 1 cm. Slobodno si dodatno pobrašnite tijesto od ispod i gore kako vam se nebi ljepilo. Ukoliko vam se tijesto teško valja i onako vam se skuplja nazad prema sebi – znači da ste dobro izmjesili tijesto i da će krafne biti jako fine 🙂

8. Okruglom modlicom ili čašom promjera 7*7 cm izrezujte krugove i stavljajte ih sa strane na također pobrašnjenu površinu. (nemojte raditi sa manjim promjerom od 7*7 cm jer vam se krafne neće moći održavati na ulju, budu se stalno okretale i tada nećete dobiti bijeli prsten) Ostatak tijesta premijesite i oblikujte nove krafne. Za test si ostavite malo tijesta sa kojim ćete provjeriti dali je ulje dovoljno toplo. Ostavite da se krafne dižu. Budete vidjeli kako se na očigled dižu. Otprilike im treba 10 minuta ako je prostorija topla.

9. Sada u duboki lonac srednje veličine nalijte 1 l ulja i pustite da se ulje dobro ugrije. Treba biti vruće. Kako znati da je temperatura ulja ispravna? Ulje je dobre temperature ako uronite dršku drvene kuhače u njega i oko nje se ravnomjerno stvaraju mjehurići.

10. Vatru sada malo smanjite – čisto da održava toplinu ulja.

11. Neke krafne su vam se sada već više digle od drugih. Njih ćete prvo stavljati u ulje. Znači prvo one koje su se najviše digle. U ulje ih stavljate rukama. Pazite da se ne opečete.

12. Uzmete krafnu i na ulje prvo ide njena gornja strana, znači ne ona koja je bila na brašnu već gornja. Naopačke nego kako su se dizale vani – idu u ulje. Ovo radimo zato da bi donja strana koja je bila na stolu dovoljno narasla pri prženju i da bi krafne imale što ljepši oblik s obje strane.

13. Stavljajte po 3, maksimalno 4 krafne u lonac.

14. Vilicom svaku malo odignite nakon 10-ak sekundi i ako je rumena, odmah ju prekrenite na drugu stranu i ostavite da i ta druga strana porumeni. Ovo se dešava sve jako brzo. Pa morate paziti. Nemojte ih puno okretati tamo vamo jer tada nećete dobiti bijeli prsten na krafni.

15. Na jednu tacnu stavite krpu i kada su krafne pečene – vadite ih van i stavite na krpu da se ocijede.

16. Hladne krafne pospite šećerom u prahu i punite po želji.

Autor: Sanja Mijac

Izvor: Gastro

Ovaj članak bi sigurno htjeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja