
Najslađe ljeto u povijesti: Nutella torta
Ovoga puta odabir nije pao na voćnu verziju nego na čokoladnu, preciznije rečeno: nutella verziju.
Pa da vidimo što je sve bilo potrebno:
Biskvit:
– 6 jaja
– 130 g šećera
– 60 g čokolade
– 2 žlice ulja
– 120 g glatkog brašna
– 12 praška za pecivo
– 100 g tostiranih mljevenih lješnjaka
Krema:
– 675 ml slatkog vrhnja za slag
– 35 g šećera u prahu
– 9 listića želatine ili 1,5 vrećica mljevene
– 225 g nutelle
– 3 žlice Baileysa
Zaljev:
– 150 ml vode
– 75 ml mlijeka
– 1 velika žlica šećera
– 3 žlice Baileysa
Glazura:
– 100 g čokolade
– 150 g nutelle
– 1 žlica ulja
– Malo tostiranih lješnjaka za posipanje
Priprema:
BISKVIT:
1. Odvojiti bjelanjke i žumanjke. Od bjelanjaka napraviti čvrst snijeg te dodati 65g šećera. U drugoj posudi izmiksati žumanjke sa 65 g šećera.
2. Na pari otopiti čokoladu s uljem. Dodati žumanjcima.
3. Dodati brašno s praškom za pecivo i lješnjake.
4. Lagano drvenom kuhačom u nekoliko pokreta umiješati bjelanjke.
5. Peći na 200 stupnjeva oko 30 minuta. Provjeriti čačkalicom kad je biskvit pečen.
6. Ohlađeni biskvit prerezati na tri dijela.
KREMA:
1. Izraditi slatko vrhnje u šlag.
2. Dodati šećer u prahu, pripremljenu želatinu, liker i nutellu.
REDOSLIJED SLAGANJA:
1. Prva kora-zaljev-nutella-krema
2. Druga kora-zaljev-nutella-krema
3. Treća kora-zaljev-nutella-krema
Svaku koru premazati s dvije žlice nutelle
GLAZURA:
1. Na pari otopiti čokoladu i nutellu sa žlicom ulja.
2. Miješati dok se ne sjedini.
3. Premazati tortu i posuti s mljevenim tostiranim lješnjacima.
*Kao zamjenu za liker Baileys slobodno stavite rum.
Torta je jednostavna za napraviti i na jedan poseban čokoladni način daje slatku dozu zadovoljstva koje svakako treba isprobati.
Uživajte!
Izvor:gastro_hr