Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Na planinarenje s djecom – na što obratiti pažnju?

Na planinarenje s djecom – na što obratiti pažnju?

Koliko god se činilo da je ovaj oblik rekreacije potencijalno opasan za vaše mališane, uz dovoljnu pripremu može biti prilika za istraživanje prirode u kojoj može sudjelovati cijela obitelj.

Prije nego što zajedno krenete u avanturu, morati ćete sami provjeriti je li vaše dijete zaista spremno za ovaj pothvat, budući da određena dobna granica u ovom slučaju – ne postoji. Sve ovisi o stupnju zrelosti i interesa vašeg djeteta, u što lako možete dobiti uvid promatrajući njegovu svakodnevnu igru i motivaciju za učenjem i iskušavanjem novih stvari.

Planiranje

Unaprijed isplaniran vikend u prirodi ključ je svega. Predviđanje mogućih situacija (poput nezainteresiranosti djeteta i umora) odmah će vam u početku biti pokazatelj trebate li se zaista odvažiti na ovakvu avanturu. Lako se može dogoditi da krenete s planinarenjem, te već nakon svega sat vremena dijete odluči da mu se dalje ne ide. Tada vam kao „plan B“ može poslužiti i piknik u prirodi. Ponesite sa sobom deku, te nešto hrane i uživajte u obiteljskom pikniku, bez forsiranja djeteta na daljnje pješačenje.

Bilo bi poželjno i oboružati se strpljenjem – malenoj djeci na prvom će planinarenju mnogo stvari odvlačiti pozornost. Pripremite se na to da ćete svakih nekoliko minuta morati zastati, primjerice, ako dijete vidi neku životinju. Ovi trenuci ne moraju predstavljati sputavanje, već mogu biti iznimno edukativni – dijete mnogo toga može naučiti o biljnom i životinjskom svijetu, a vi ste tamo da ga tome podučite.

Prikladna odjeća i obuća

Prva i osnovna stvar jest pobrinuti se da vaše dijete na sebi ima udobnu obuću u kojoj može provesti sate bez pojave neugodnih žuljeva. Najbolji bi izbor bile cipele za trekking, koje se mogu pronaći u gotovo svakoj trgovini sportskom opremom. Ova će cipela držati zglob na mjestu i tijekom napora koji predstavljaju malo veći usponi, te smanjiti šansu za ozljedu. Odjeću treba prilagoditi vremenskim uvjetima. Poželjno je obući se slojevito, tako da dijete može skinuti komad po komad odjeće ako mu tijekom uspona postane prevruće, a za vrijeme mirovanja može se natrag obući, kako se ne bi prehladilo. Imajte na umu i kako djeca imaju znatno manju toleranciju na hladnoću od odraslih. Za zaštitu od jakog sunca, obavezno uz sebe imajte kapu ili šiltericu.

Osnovni pribor

Koliko ćete stvari nositi sa sobom, ovisi ponajprije o vremenu koje planirate provesti planinareći. No, nekoliko stvari biste uvijek trebali imati „pri ruci“, a prvi na popisu je pribor za prvu pomoć. Zavoj, flasteri i gaze – sve vam to može dobro doći kod sitnijih ozljeda poput ogrebotina koje su dosta česte. Uza sebe je poželjno imati i kremu za zaštitu od sunca, kojom biste prije samog polaska trebali namazati sve izložene dijelove tijela (te svakih nekoliko sati tu zaštitu i obnavljati). Ponesite i sprejeve za zaštitu od komaraca te krpelja (kojih često može biti u visokoj travi), te ih također nanesite prije polaska.

Hrana i piće

Nadalje, obavezno ponesite nekoliko boca vode, te djetetu što češće ponudite piti. Manja djeca veoma lako dehidriraju kod većih napora, te se pobrinite da ne osjećaju žeđ, budući da je to i prvi znak lagane dehidracije. Gazirana pića i zaslađeni sokovi ovdje ne bi trebali imati svoje mjesto, koliko god ih dijete voljelo. Količina šećera koju sadrže ubrzat će proces dehidracije tijela.  Što se hrane tiče, ako smatrate da će uspon trajati tek sat vremena, hranu nije potrebno nositi sa sobom. U slučaju da planirate cijeli dan provesti u prirodi, uvijek je najbolji izbor ponijeti sendviče, po mogućnosti bez lako kvarljivih namirnica (kao što su pileće salame i šunke, a bolji izbor su suhomesnati proizvodi), te voće (jabuke, kruške).

Kako da i dijete uživa u planinarenju?

Samim odlaskom u prirodu, vaše će dijete zasigurno pronaći mnogo stvari koje će mu privući pažnju. Uz to, možete im organizirati i igre kao što su traženje tragova životinja, ili ih podučiti bacanju „žabica“ ako se nalazite uz neko jezero – mogućnosti je zaista mnogo. Također, ako imate priliku, dogovorite zajednički izlet s prijateljima i njihovom djecom, budući da je mališanima uvijek zabavnije imati svoje društvo uz sebe. Kod planiranja izleta, pobrinite se da uspon nije prevelik – ono što za vas ne predstavlja problem, ne znači da je nešto što će djeca lako svladati. I, na kraju, ne gubite strpljenje s djecom i imajte razumijevanja za njihove interese, te ih povremeno upitajte žele li možda napraviti stanku. A kada do cilja napokon dođete, ne zaboravite ih pohvaliti.

Izvor: klinfo.hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja