Naslovna  /  Kolumne   /  Na duge pruge

Na duge pruge

Kako sam i sama ljubiteljica mornarskih prugica, odlučila sam za ovu kolumnu malo istražiti od kud su i zašto te prugice toliko popularne. Iz sezone u sezonu, pogotovo ljetnu, prugice nikad ne posustaju. Zebra, pješački prijelaz, bar kod … prugice. Kad sam krenula istraživati naišla sam na hrpu zanimljivih podataka. Jeste li znali da su prugice u modi već više od 150 godina? Ja nisam.

Ako prevrtimo kazaljke negdje u srednji vijek, prugasti je uzorak simbolizirao zlo! Nosili su ga zatvorenici, klaunovi, prostitutke i krvnici. Neki je obućar osuđen na smrt samo zato jer je nosio prugastu odjeću! No premotati ćemo kazaljke natrag na malo prijateljskije vrijeme za prugice. Krajem 18.stoljeća prugice su konačno postale šik. Zahvaljujući kraljici Viktoriji koja je svog četverogodišnjeg sina Alberta obukla u mornarsko odijelo, javnost se oduševila i obožavano je postalo svako dijete koje nosi pruge.

Za francusku mornaricu prugasta košulja sa 21 prugom simbolizirala je Napoleonovih 21 pobjedu. Kanije je takva prugasta košulja dobila naziv Breton, nazvana po radnicima Breton koji su povećali njezinu popularnost u drugoj polovici 19.tog stoljeća. Početkom 20-tog stoljeća Coco Chanel je na putovanju Francuskom rivijerom vidjela radnike u marini u prugastom i dobila inspiraciju za svoju mornarsku kolekciju, koja se već 1917. našla u njenim trgovinama. Zahvaljujući njoj, modno je ludilo za nautičkim prugama započelo. Breton majica osvojila je gotovo sve moguće skupine ljudi, a umjetnici poput Pabla Picassa i Andy Warhol-a također su često viđani u Breton majici. U 1950-tim filmske zvijezde poput Marilyn Monroe, Audrey Hepburn ili Brigitte Bardot izgledale su divno u prugicama.

60-tih i 70-tih pruge su dobile novi buntovni, boemski identitet, a često su ih nosili glazbenici poput Johna Lennona. Voljeli su ih i pobornici grunge pokreta kao Kurt Cobain. Lista poznatih ljubitelja pruga mogla bi biti vrlo dugačka, no ovdje ću stati s nabrajanjem. Prugice su izgleda jedan od najomiljenijih modnih dezena i ne prestaju biti u trendu. Naravno, malo mijenjaju smjer, gustoću i boju kroz sezone, ali i dalje su to naše drage pruge.

Ali prije nego posegnete u ormar za svojim omiljenim prugastim komadom – nekoliko prugastih modnih savjeta: okomitim prugama postići ćete da izgledate malo višlji, a vodoravne pruge mogu naglasiti višak kila kod onih malo bucmastijih. Dijagonalne prugice mogu vizualno skinuti koju kilu, a tanje prugice su uvijek elegantnije od onih debljih. Oprezno s kombinacijama boja – možda bolje ne uzimati prugasti komad sa previše boja, pogotovo živih, da ne bi ispali klaunovski smiješno.

I oprezno sa miksanjem pruga – budite hrabri, ali ako miksate pruge pazite da budu različitih težina.

Svoje nove prugice možete pronaći i u Kookabee ateljeu u Kukuljevićevoj 18, od sad snižene 50%! Nema ih puno, pa ako mislite uloviti svoju novu prugu – požurite!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja