Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Mušmula – jesenski dar prirode

Mušmula – jesenski dar prirode

Malena voćka koja je prelijepa u svim godišnjim dobima u mojem vrtu zauzima posebno mjesto. Jednostavna za uzgoj, traži malo pažnje, a nagrađuje sa mnoštvom plodova, već nakon nekoliko godina nakon što je posađena.

Zbog svoje ljekovitosti i obilja vitamina i minerala pronađite u svome vrtu mjesta te uživajte u ljepoti i ljekovitosti ovoga prekrasnog i čudesnog ukrasnog stabalca.

Obiluje vitaminom C i B, mineralima (kalij, kalcij, željezo i magnezij) te sadrži bjelančevine, ugljikohidrate, tanin, pektin, organske kiseline (jabučna, vinska, limunska). Izvrstan je lijek za probavne tegobe, ima antivirusno i antibakterijsko djelovanje pa se koristi kod raznih upala dišnih puteva te je izvrstan i za liječenje upale želučane sluznice kao i druge želučane tegobe. Mušmula poboljšava vid, probavu, snižava kolesterol, ublažava bolove, liječi vrtoglavicu, regulira niski krvni pritisak, jača jetru i bubrege, pomaže osobama koje imaju probleme sa nesanicom te onima kod impotencije i sl.

Od plodova se prave likeri, džemovi, marmelade, kompoti te su slatka i zdrava delicija tijekom zimskih mjeseci. U ljekovite svrhe osim ploda koriste se i sjemenke, list, cvijet te kora drveta od kojih se prave čajevi prema potrebi.

Uzgoj mušmule u organskom vrtu

Iako je voćka toplijih krajeva, uspješno se uzgaja i na kontinentu jer je otporna na niske temperature do – 36 stupnjeva Celzija. Zbog kasne cvatnje zaštićena je od mrazeva, a cvijeta prekrasnim bijelim, krupnim cvijetovima te je jako privlačna i dekorativna pogotovo ako se nalazi na mjestu gdje će biti zapažena.

Traži rahlo zemljište, pH neutralno, a sadi se u dublju jamu prethodno pognojenu odstajalim stajnjakom. U jesen kada otpadne lišće sa stabla idealno ga je nagrnuti oko voćke jer se na taj način biljci vraćaju  potrebne mineralne tvari kojima lišće obiluje.
U organskim vrtovima kao zaštita može se koristiti jesensko špricanje kalifornijskom juhom, nekim bakrenim pripravcima, ili tijekom sezone domaćim, razrijeđenim mlijekom (1:6).

Najbolja prihrana koju provodim u proljeće je dodavanje veće količine komposta oko korijena biljke. Plodovi se beru nakon prvih mrazeva i čuvaju se na prozračnim, hladnim mjestima, najbolje u gajbicama te u jednom sloju kako bi se spriječilo truljenje.

Idealno vrijeme za sadnju mušmule je kasna jesen i zima, sve dok tlo nije smrznuto stoga nabavite sadnicu i krenite u ovu prelijepu avanturu!

Izvor:organskocarstvo

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja