Naslovna  /  Kolumne   /  Modno, ekološki i socijalno osviješteni

Modno, ekološki i socijalno osviješteni

Prve zrake ranoproljetnog sunca bude uspavanu prirodu i mame nas da izađemo, prošećemo šumom, udahnemo svježi zrak i sunčevu toplinu. Budi se priroda, ali polagano se budi i naša svijest o tome koliko je naše postojanje zavisno od prirodne ravnoteže, koju smo svojim djelovanjem opasno narušili. Kada ste zadnji put legli u travu i slušali njen život ?

Razmišljate li tada o svom biću i postojanju unutar te veličanstvene cjeline koju nazivamo “priroda”? Osjećate li se kao njen vlasnik ili samo djelić slagalice?

    U našoj ljudskoj prirodi je da volimo posjedovati, volimo nešto nazivati našim. Tako smo postali vlasnici voda, šuma, planina, otoka, životinja i ljudi…Pošto se tako smatramo vlasnicima prirode, smatramo normalnim da ju mijenjamo, iskorištavamo i prilagođavamo sebi kako nas je volja. Za nas ljude to se zove napredak.

No sve više postajemo svjesni da naša priroda nije neiscrpna i da smo u mnogočemu već pretjerali. Svatko od nas ostavlja svoj “otisak stopala”. Razmišljate li o tome kakve proizvode koristite, na koji su način ti proizvodi došli do vas i na koji način njihovi ostaci odlaze od vas? Svatko od nas je samo djelić slagalice.Jedan mrav ne može ništa, ali kolonija mrava koja zajedno djeluje može pobijediti mnogostruko većeg i opasnijeg protovnika.

    Poznata je Einsteinova rečenica “Ako pčele nestanu za četiri godine nestat će i ljudi. Nema više pčela, nema oprašivanja, nema više biljaka, nema životinja, nema više čovjeka.”

Osim pčela, i druge bube su ovdje sa svrhom. Iako ih mnogi od nas ne vole, idu nam na živce svojim zujanjem, lako je zgaziti bubu, ima ih mnogo, sve su iste, nemaju osjećaja, nemaju svijest….No te sitne životinjice zaslužne su za prirodnu ravnotežu i jako su nam potrebne, iako o tome ne razmišljamo. Možda nemaju pojedinačnu svijest (mada je i to diskutabilno) ali zato imaju ogromnu kolektivnu svijest. Nađite fotografije lica buba i vidjeti ćete da nema svaki mrav isto lice kao drugi, niti je svaka bogomoljka ista kao svaka druga.

Kada sam krenula u izradu “Bugs” kolekcije, prvo sam istraživala lica buba i njihove izraze. Ideja je bila napraviti portrete buba. No na kraju sam zaključila da su im lica toliko neobična i zanimljiva, a nama toliko nepoznata, da bi vjerojatno jako mali broj ljudi mogao odgonetnuti o kojoj se bubi radi. Ako bi uopće mogli vidjeti da se radi o životinjici s naše Zemlje, a ne o nekom “svemircu”.

Na kraju sam ipak odlučila svakoj bubi nacrtati i njezino tijelo, no i dalje sa naglaskom na lice. Zatim sam te crteže dala otisnuti na majice sitotiskom u crnoj boji. Završno, svaku bubu otisnutu na majici ručno sam oslikala bojama za tekstil i tako svakoj od njih dala individualnost Niti jedna buba nije potpuno ista kao ona druga.

    Majice su prema mom dizajnu i krojevima sašile vrijedne žene iz Humana Nove, društveno odgovornog poduzeća iz Čakovca koje se bavi recikliranjem tekstila. Zapošljava marginalizirane članove društva, invalide i žene srednje životne dobi.

Materijal od kojih su majice izrađene je čisti pamuk sa ekološkim certifikatom. Na ženske majice odlučila sam staviti pčelu, leptira i bogomoljku, svakoj da bira prema vlastitom karakteru.

Za dečke tu su skakavac ili vrijedni mrav, a na dječjim majicama birajte između skakavca, leptira ili pčelice. Volimo se nazivati “modno osviještenima”, no ako smo uz to još ekološki i socijalno svjesni, gradimo put do ljepšeg i pravednijeg svijeta. Razmišljajte o prirodi i svojem djelovanju unutar nje, a majice provjerite na Kookabee web strani www.kookabee.com

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja