Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Mitovi modernog majčinstva koji mame čine nesretnima

Mitovi modernog majčinstva koji mame čine nesretnima

Osim što se kroz povijest uloga majke i ženinog doživljaja majčinstva uvijek propitivala na sve moguće načine, u sadašnjosti se procjenjuje i ocjenjuje na dosad najviše razina.

Društvene mreže, reklame, filmovi, serije, okolina, svi imaju nešto za reći i traže te postavljaju uvjet one “savršene” majke. No, kako to doista utječe na žene/majke od kojih se očekuje da ispune sto i dvije uloge istovremeno, i to sve od reda savršeno?

Mediji i današnje društvo razvijaju pojam tzv. mitološkog majčinstva. Mitološko majčinstvo moderni je fenomen koji se smatra odgovornim za nezadovoljstvo, razočaranje i nepovezanost u privatnom životu.

Ovaj pojam govori o ogromnoj razlici između onog što vjerujemo da trebamo i možemo postići/napraviti (vjerujući u priče koje nam se prenose i “prodaju”) i naše trenutačne realnosti. Što je razlika veća, veća je i vjerojatnost da pojedina osoba osjeća pritisak te, današnje mitologije.

Posljedica ove masovne mitologije koja je prezentirana i kao ultimativni cilj koji je potrebno postići, jesta da imamo jednu cijelu generaciju majki koje s jedne strane nisu nikad više pažnje posvećivale djeci, odgoju, koje nikad više nisu bile uključene, strpljive i oboružane znanjem i informacijama i uz to odlično obrazovane, a koje s druge strane imaju nikad više sumnji, opterećenosti i malo vjere u sebe i vlastite majčinske sposobnosti.

Ta činjenica je zabrinjavajuća s obzirom na to s kojom količinom resursa i informacija majke danas raspolažu. Težnja savršenstvu majčinstva i obiteljskog života mnoge je ulovila u ranije spomenuti svijet mitološkog majčinstva.

Najčešći mitovi modernog majčinstva koji ponekad majke čine zaista očajnima

1. Svakodnevni život prezentiran u pričama i reklamama = stvaran život?!

Reklame nam uglavnom serviraju savršene, nasmiješene i sretne obitelji, savršenog izgleda, uvijek dotjerane. Jedna riječ koja opisuje cijelu bit: savršeno. No,svi znamo da takvo savršenstvo u realnosti ne postoji. Ako je suditi po njima; život je jedna raspjevana i nasmijana bajka, savršeno organizirana i složna. Ovo je mit najzavodljivije vrste. Gledajući takve reklame/serije/filmove nerijetko poželimo i sami takav savršen život bez stresa i briga i eto, začas smo ulovljeni u bajku.

2. Mame koje se prerano vraćaju na posao nisu dobre mame

Još jedan mit. Društvo spremno čeka i osuđuje majke koje uz majčinstvo požele nastaviti vlastitu karijeru. Također, ovo se odnosi i na suprotnost, ako majka poželi biti “samo” majka. Svi su spremni zapitati se “kako si to može priuštiti” i “Zašto to radi”. Ne znači da majke koje rade vole svoju djecu manje od onih koje im se u potpunosti posvete ili obrnuto. U pozadini svega uvijek stoje teške i dobro promišljene odluke.

3. Savršeni roditelji su iluzija

Koliko se god trudili, uvijek će se dogoditi nešto što će na vašu djecu utjecati upravo suprotno od onog što želite i očekujete. Kako bi što više smanjili te neželjene utjecaje, pokušajte biti što više JA, a ne izmišljeni i željeni JA.

4. Djeca su uskraćena svaki put kad roditelji požele učiniti nešto za sebe

Upravo suprotno, sretan roditelj = sretno dijete. Ništa se neće dogoditi ako ponekad odete u kino, šoping ili frizeru. Djeca će biti dobro zbrinuta te će vam se još više veseliti po povratku.

5. Krivnja je cijena koju plaćamo za osjećaj sreće

Čak i kad nam se čini da je sve upravo onako kako bi trebalo biti, uvijek negdje u pozadini čuči mali osjećaj krivnje prema nekome ili nečemu. Taj osjećaj treba što prije izbaciti jer kad jednom zaista odete kod tog frizera, ne dajte se smesti unutarnjim mislima koje vas navode na krivnju i potiču na razmišljanje što ste zapravo korisnije u tom periodu mogle napraviti za dijete ili sebe.
Odlazak frizeru bio je najkorisnija stvar koju ste u tom trenutku mogli učiniti.

6. Postoji ISPRAVAN način roditeljstva

Naravno da ne postoji. Ovaj mit ne samo da otupljuje našu intuiciju nego nas i stalno vodi prema nekom nametnutom idealu jedinog ispravnog načina roditeljstva koji se mora postići. Jedini ispravan način roditeljstva je onaj koji sami postignete poštujući vlastite instinkte i unutrašnju majčinsku mudrost.

7. Traženje pomoći znak je slabosti

Iako nikad nismo imali veći osjećaj zajedništva i viralne povezanosti, nikad zapravo nismo bili toliko izolirani i nepovezani. Doza samostalnosti koju je potrebno održati još je jedan produkt mitološkog majčinstva.

8. Treba uživati u svakom trenutku

Da, svakako bi trebalo, ali ponekad se dogode i trenutci u kojima je nemoguće uživati već ih samo želite što prije zaboraviti. Takvi trenutci trebaju služiti isključivo kao podsjetnik na proživljeno iskustvo, ali teško da ste usput u njima i uživali.

9. Zbog neadekvatnih i neprovedivih mitova osjećate frustracije

U mnogim slučajevima to je zaista tako, no problem je što ponekad niste u potpunosti svjesni da su upravo mitovi i prevelika očekivanja razlog frustracija. Razlika između života koji živite i života koji smatrate da želite živjeti diktira kvalitetu svakodnevnog iskustva.

Osim ovih postoje zasigurno i mnogi drugi suvremeni mitovi koji pokušavaju utjecati na svakodnevni život i njegova očekivanja. Što više mitova odbacimo i prihvatimo vlastitu intuiciju i unutarnju snagu manje će nam biti potreban ovaj privid savršene realnosti.

Jer, samo se potrebno zapitati kako su preživjele generacije naših majki i baka bez svih ovih modernih opterećenja, a pritom su ipak uspjele odgojiti jednu novu generaciju. Mitovi su bajke u koje se vjeruje, a svi znamo da bajke ne postoje.

Izvor: Klinfo

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja