Naslovna  /  Kolumne   /  Mirisni blagdani uz eterična ulja

Mirisni blagdani uz eterična ulja

Ulice i trgovi okićeni su, a zrakom se širi miris kuhanoga vina. Mirisi koji se obično vežu uz prosinac, jesu oni mandarine, slatke narančeklinčića, cimeta (koji nas podsjećaju na hranu) ili jele i bora (koji nas podsjećaju na božićna drvca). Uz pomoć eteričnih ulja, božićni ugođaj, ipak, možete stvoriti gdje i kada god želite.

Mandarinu još nazivaju i „uljem dječje radosti“, jer budi životnu radostharmonizira, inspirira. Ublažava strahove, tugu, stres i depresiju, pa će podići raspoloženje u sivoj svakodnevici. Kapnite par kapi ulja mandarine u neko bazno ulje i namažite njime tijelo prije spavanja ili, pak, kapnite par kapi čistog eteričnog ulja na zapešće ili solarni pleksus. Topao i radostan miris slatke naranče kao da sadrži djelić sunca i savršeno je ulje za razbijanje zimskog sivila. I to ulje djeluje antidepresivno, a tonizira i rad srca.

Ono što gotovo sve ljude podsjeća na Božić jest cimet. Nekad je bio jedan od najvažnijih lijekova grčke i rimske medicine zbog svojih antiseptičkih, diuretičnih i tonizirajućih svojstava, a danas se kora cimeta uglavnom koristi za pravljenje slatkiša i kolača. Cimet grije i podiže energiju (pazite da koristite koru cimeta, a ne list), no, kao i eterično ulje klinčića, djeluje snažno protiv gljivica, bakterija i virusa, pa u kombinaciji s narančom, osim što će Vam dom lijepo mirisati, dobiti ćete i zaštitu od raznih bolesti.

Bor i jela u prostor unose božićni ugođaj, stvaraju atmosferu doma, ali i pomažu kod zdravlja dišnog sustava i osvježavaju. Po kap ulja možete kapnuti na ukrase (ako su od prirodnih materijala) ili pak, na vatu. Ako organizam preopteretite hranom, što se često dogodi u blagdansko vrijeme, u njenom probavljanju može Vam pomoći eterično ulje đumbira, koje je probavni tonik. Osim što pomaže probavi, đumbir čisti um i jača volju.

Ulja možete koristiti u aromalampici ili difuzoru, a mješavine možete sami kombinirati. Pustite mašti na volju i neka eterična ulja doprinesu božićnoj čaroliji u Vašem domu!

Uradi sam (primjeri mješavina):

Mješavina 1

  • klinčić 2 kapi
  • bor 1 kap
  • eukaliptus 4 kapi

ova mješavina osvježava, stimulira, uklanja fizički i umni zamor (možete je koristiti na radnom mjestu)

Mješavina 2

  • slatka naranča 3 kapi
  • cimet 2 kapi
  • limun 5 kapi

ova mješavina uništava bakterije

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja