Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Mir u kući: Kako izbjeći svađe među djecom?

Mir u kući: Kako izbjeći svađe među djecom?

Osnovna pretpostavka za to je obiteljska atmosfera u kojoj su osjećaji, mišljenja, želje i brige usklađeni s tolerancijom i razumijevanjem. Tek tada se može otvoreno razgovarati o svađama, prepričati ih, o njima raspraviti i odrediti njihove dobre i loše strane.

Zajednički razgovori o svađama i igre koje pridonose boljem razumijevanju sebe i okoline mogu pomoći vašem djetetu da razvije alternativne načine reagiranja i izbjegne nepotrebnu prepirku. Kako? Uz pomoć sljedećih metoda:

Razgovor i samo razgovor

Ponekad je potrebna samo jedna mala sitnica da dođe do nesuglasica među djecom. S djetetom stoga treba početi razgovarati na vrijeme tj. prije nego što izbije svađa. Ohrabrite dijete da kaže ako mu se nešto ne sviđa i da ne voli situacije u kojima se ne osjeća dobro.

Treba ga bodriti da ne skriva svoje osjećaje i situacije već da jasno iznese svoje nezadovoljstvo i osjećaje. “Ne sviđa mi se što sam ja taj koji uvijek mora ići baciti smeće!”ili “Ne volim kad seka uzima moje bojice bez pitanja!”, dobre su formulacije kojima dijete daje do znanja da mu nešto ne odgovara.

Što mi na tebi smeta?

Roditelji ponekad imaju dojam da svađe među djecom nemaju početka ni kraja. Kad se svađa dogodi, možete na kraju dana djecu skupiti u krug i zamoliti ih da kažu što im na drugoj djeci smeta.

Tada svako dijete smije drugome direktno reći što mu se ne sviđa. Može početi s rečenicom: “Mislim da si ti sasvim u redu, ali danas me razljutilo…” Dijete kojem se obraća ne smije negativno reagirati, već prihvatiti pozitivnu kritiku. Nakon što svi iznesu svoje mišljenje, zajednički prodiskutirajte o problemima. Pritom je važno da se na kraju djeca pomire.

Kao životinje

Razgovarajte sa svojom djecom o tome kako se ponašaju životinje kad se svađaju. Ovu igru uvijek izvodite u paru. Djeca se četveronoške postave jedno nasuprot drugom i pokazaju tipične načine ponašanja:

– mačke se nakostriješe i njihove oči postanu prijeteće
– medvjedi se podižu na stražnje noge i prijete svojim moćnim šapama. Brundaju kako bi prestrašili drugoga.
– ptice glasno kriješte i udaraju krilima

Na kraju igre treba objasniti da do svađe dolazi i u životinjskom svijetu, no na kraju se sve izgladi i opet je sve u redu među njima.

Izvor:Klinfo_hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja